Скупштина Србије: Амандмани СНС на буџет сметају опозицији

БЕОГРАД:  Посланици више опозиционих странака у Скупштини Србије критиковали су данас амандмане које је поднела Српска напредна странка, уз образложење да власт жели да сакрије "буџет и лоше законе" који се доносе, а један део времена су провели “на ногама” држећи транспарент "Не блокирајте рад скупштине амандманима".
Skupstina Srbije/Fonet
Фото: FoNet

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изрекла је опомене посланику Душану Петровићу и Бошку Обрадовићу због тога што су, како је рекла, урлали.Гојковићева је поручила и да се не плаши без обзира на то шта су планирали да ураде. 

Атмосфера у парламенту је током целог дана усијана, посланици опозиције углавном говоре повишеним тоном уз поруке да "неће више ћутати", а седница протиче тако што они рекламирају повреде Пословника.Раније је шеф посланика СНС-а Александар Мартиновић оценио да "постоји пакт против Србије, али унутар ње", а опозиција одговорила да им се цртају мете.

Санда Рашковић Ивић је рекла да је носила "маску" због количине мржње коју емитује Мартиновић."Мартиновић нам суди без суда, без пороте. Он се сада смеје, јер не зна шта би друго рекао. Можда ће касније рећи, кад се ствари промене - признајем, био сам магарац", рекла је Рашковић Ивићева.

Демократа Радослав Милојичић рекао је неће дозволити малтретирање које траје седам година, а оличено је у свима који седе на месту председавајућег."Је л'' могу да вас замолим, онако отприлике, који је члан прекршен", упитала је Гојковићева.

“Потпуно је свеједно ко седи на вашем месту, сви се понашате у складу с вољом и жељом једног човека, Александра Вучића, који малтретира политичке противнике, који не жели другачије мишљење, гаси медије и кињи Србију. Већ девет година, ако урачунамо оне две, 1998.и1999, када је добио стан док су на нас падале бомбе", рекао је Милојичић.

Председница парламента рекла је да ће бити први посланик коме ће морати да одузме могућност да настави да вређа председника Србије."Молим вас да ме убијете, стрељате кад дођете на власт, да ме катранишете… Спремна сам да ме смените одмах, у наредних пола сата, али не може овако”, рекла је Маја Гојковић.

Из посланичког клуба Демократске странке позвали су посланике владајуће коалиције да одустану од амандмана и да наставе с пристојном расправом без сејања мржње, како то, кажу, раде све време.Посланик на листи СДС-а Мирослав Алексић критиковао је како Маја Гојковић води седницу рекавши да одузима време посланичкој групи без основа.

"Немате право то да радите и да гушите слободу говора у овом дому. Ако се бојите истине, изађите и немојте да слушате, а не можете да нам запушити уста. Кршите пословник, ако желите да полемишете с посланицима, сиђите у клупе, а не да све време злоупотребљавате микрофон који је код вас укључен нон-стоп и да нам држите лекције и пуштате Мартиновића да шири насиље и мржњу, као да нам није доста мртвих и разбијених глава у Србији", рекао је Алексић.

Он је додао да све што се дешава на улицама попут разбијених глава, јесте резултат седмогодишње владавине СНС."Претпостављам да и ја неког представљам. Изгледа не предстваљам грађане Србије. Хвала пуно на томе. Нажалост моја улога је овде да одговорим на сваку повреду пословника", одговорила је Маја Гојковић.

Она је додала да ће пустити све посланика опозиције да кажу шта желе, иако не говоре о амандманима и да јој је врло јасно о чему се ради."Вероватно се сутра овде нећете ни појавити", рекла је Гојковићева.

"Ја јако добро слушам, за разлику од оних који унапред долазе са десет кила и 500 тона мржње у парламент. Ја никог не мрзим, покушавам да часно свој посао обављам овде, онолико колико ми ви дозвољавате", рекла је она.Додала је да се на снимку који данас иде у сваки дом види шта се дешава и ко је насилан, а ко седи и покушава да нешто уради.

"Ужас шта је доживљавам, ужас. Мислим да то нико није заслужио", рекла је председница Скупштине.Повреду пословника рекламирао је и посланик СДС-а Марко Ђуришић, рекавши да се опозицији цртају мете на леђима.

"Мислите да ћемо ми овде ћутати и трпети? Нећемо, јављаћемо се, говорити, ваша је обавеза да посланику који се јавља по повреди пословника дате реч, не можете да одлучите унапред да ли је неко злоупотребио пословник", рекао је Ђуришић.

Гојковић: Погледајте “Врат од стакла”, купићу вам карте

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас да је опозиција испланирала да направи хаос данас у парламенту и уз поруку да је 2000. година одавно прошла, позвала их да погледају представу "Врат од стакла" Биљане Србљановић у режији Јагоша Марковића у Југословенском драмском позоришту, у којој су, каже, сумирани резултати петооктобарске политике.

После серије рекламирања повреда пословника и критике опозиције амандмана које су поднели посланици владајуће коалиције, Гојковићева им је одговорила из клупе.

Није је, каже, мрзело да погледа колико амандмана је поднела опозиција на буџет и видела је, додаје, да су "букачи" поднели 75 амандмана, што значи да је очигледно да предлогу буџета за 2019. годину нису имали шта да замере и да заправо они нису желели да се расправља о републичкој каси.

Понашање опозиције је назвала “лошом представом” и поручила да је 2000. година прошла и да је тада било добрих, али више лоших ствари због чега је опозиција, оцењује, изгубила изборе.

"Вас 40 је поновило да цртамо мету. Понављате једну исту реченицу, а вређате нас који подржавају рад владе и оне из опозиције који нису хтели да вам се придруже и носе маске, скачу…", рекла је Маја Гојковић.

Она је рекла да представу треба да погледају и виде шта о 5.октобру мисли неко ко је "јуришао” с њима, шта мисли о резултатима и "њиховој владавини".

Осврнула се и на опаске опозиције о награди “Златни лав” коју је за мир добио председник Србије Александар Вучић.

Гојковићева каже да је иста награда по вредности и критеријумима она коју је у Берлину добио Зоран Ђинђић - “Бамби”, па му се, каже, нико није смејао.

Председница парламента је закључила да је опозиција урадила све да се не расправља о буџету.

"Шта радите, бре, људи? То ником није јасно, осим што хоћете да угрозите позиције Србије у не лаком моменту. Вас грађани Србије не могу да схвате, на лошем сте путу, ако су вам плате мале купићу вам ја улазницу за представу ''Врат од стакла''", рекла је Гојковићева.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести