Скупштина Србије: Јавне набавке покренуле расправу о Бехтелу и луксузном животу

БЕОГРАД:  Током расправе о амандманима на Предлог закона о јавним набавкама,у Скупштини Србије,  посланици Српске радикалане странке (СРС) углавном су критиковали министарку грађевинартства, инфраструктуре и саобраћаја Зорану Михајловић
Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič
Фото: Скупштина Србије  Фото Танјуг/ Т. Валич

Михајловић су критиковали због уговора са америчком компанијом “Бехтел” која гради Моравски коридор, док су посланици владајуће Српске напредне странке говорили о “лускузном животу опозиционара”.О "Бехтелу" су полемисали углавном радикалка Вјерица Радета и напредњак Владимир Орлић.

Радета је тврдила да је тендер за америчку компанију “Бехтел” намештен да би, како је рекла, Зорана Михајловић и амерички амбасадор “узели 300 милиона евра”, наводећи да би кинеска компанија за толико новца мање наплатила изградњу те деонице.Додала је и да је у скупштини за изградњу Моравског коридора донет лекс специјалис.

“Да ли је донет лекс специјалис да би се директном погодбом закључио уговор? Да ли је после тога ''Бехтел'' добио тај посао? Да ли смо ми још просле године тврдили да је буџет покраден? Зорана (Михајловић) је директно одговорна, а ви је браните колико вам је воља”, рекла је Радета.

Она је подсетила да је Војислав Шешељ прошле године показао Меморандум који је Михајловић потписала с ''Бехтелом'' у присуству америчког амбасадора и додала да се, како је рекла, ту већ видело да ће америчка компанија добити посао.

Када је Шешељ питао премијерку Ану Брнабић да ли зна за тај Меморандум, она му је одговорила да га први пут види, рекла је Радета и додала да је "Бехтел", где год је радио, доводио своје подизвођаче, односно није узимао домаће, правио је “брљотине, опљачкао је румунски буџет, а помоћник министра у Хрватској је, каже, због те фирме морао да поднесе оставку.

“Посао је могао да се уради за 500 милиона евра, они га раде за 800 милиона евра”, поновила је Радета.Орлић јој је одговорио да посао није склопљен на основу Меморандума, већ јавног позива на који се јавила само једна фирма.“Свако ко прича о томе да постоји друга, нижа цена, прича само јер му је тако дошло, јер не постоји друга цена са којом би ова могла да се упореди.

Посланик Српске напредне странке Александар Марковић рекао је током расправе да се Вук Јеремић налази у Њујорку, у Рокфелер центру, на Менхетну и да се тиме хвали на друштвеним мрежма.

“Хвали се на мрежама како прославља празнике на најлуксузнијим локацијама. Видели смо да они живе на високој нози. Борко (Стефановић) носи ципеле од преко 600 евра, (Радослав Милојичић) Кена од 1.500 евра, (Марко) Бастаћ ухваћен са џепарцем од 13.000 евра”, рекао је Марковић.

Наводећи да је 13.000 евра пронађено код Бастаћа приликом повратка из Дубаија, Марковић је питао тужилаштво колико је новца председник општине Стари град понео у Дубаи када се вратио са толиким новцем.“У питању је друштво које не може да докаже порекло свог новца. Они се ругају народу Србије. Шаљу поруку да имају необјашњиве изворе прихода и да живе на високој нози”, оценио је Марковић.

Марковићев страначки колега Србишлав Филиповић рекао је да део опозиције то није постигао тако што су вредно учили или имали бизнис идеју која се добро продала, већ да су до новца дошли “тако што су преварили грађане 2000. године".

“Сад им је прорадила носталгија, па би на исти начин да смене власт. Кад дођу у фотеље, то им је сјајна прилика да путем намештених тендера дођу до стотина милиона евра које касније троше по свету. Тако данас Вук Јеремић троши новац грађана Србије на Менхетну”, рекао је Филиповић.

Он рекао да је сада грађанима ваљда јасно одакле новац за скупа одела и скупе ципеле.”Све је то из наших џепова. Сад би они поново да упадну у скупштину, РТС, неки имају и идеју да неке странке треба забранити. Они у ствари желе да ослободе Србију од новца”, рекао је Филиповић.

Наводећи да је тај део опозиције критиковао изградњу ауто-путева, Филиповић је прокоментарисао да њима очигледно нису потребни ауто-путеви већ “путеви дроге и криминала”.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести