Скупштина Србије: Посланичка питања,па амандмани на закон о старим студентима

БЕОГРАД:  Посланици Скупштине Србије наставили су данас седницу посланичким питањима Влади Србије, након чега ће почети расправу о амандманима на измене Закона о високом образовању, којим се "старим студентима" продужава рок за завршетак студија по програму по којем су уписали факултете.
Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič
Фото: Скупштина Србије  Фото Танјуг/ Т. Валич

Предложене измене предвиђају да стари студенти, који још нису завршили студије, прописивањем нових рокова и правила студија, добију прилику да своје школовање наставе и заврше по старом наставном плану и програму у периоду у трајању од две школске године.

Утврђеним новим роковима завршетак тих студија предвиђен је до краја школске 2020/2021. године, а за студенте уписане на интегрисане студије из поља медицинских наука до краја 2021/2022. године.

Јуче је одржана и седница Одбора за уставна питања и законодавство, коју је сазвао председник Одбора Ђорђе Комленски, на којој је утврђено да су свих шест амндмана поднетих на измене Закона о високом образовању у складу са Уставом Србије.

Током јучерашњег заседања послаци су расправљали о Предлогу аутентичног тумачења одредбе члана 2. Закона о потврђивању уговора о изменама и допунама финансијских уговора између Србије и Европске инвестиционе банке.

У образложењу те тачке дневног реда наводи се да одредбу члана 2 треба разумети тако да се закон примењује и на све финансијске уговоре које је Европска инвестициона банка (ЕИБ), као зајмодавац, закључила са правним субјектима са седиштем у Србији, као зајмопримцима, који имају својство наручиоца у смислу Закона о јавним набавкама.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести