Посланици водили бурну расправу о правосуђу и дуговима

БЕОГРАД: Скупштина Србије завршила је рад, после бурног дана који су обележиле жустре расправе о правосуђу, полемике о томе ко је задужио државу и каква је која власт, те краћа пауза и опомене посланицима ДС Балши Божовићу и Радославу Милојичићу. 
skupstina srbije martinovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Посланици су завршили начелну распараву о избору тужиоца за ратне злочине, избору више тужилаца и заменика тужилаца, као и о изменама Закона о судовима и потврђивању два споразума о зајму. Седница ће бити настављена у понедељак, 15. маја расправом о амандманима на измене Закона о судовима, које је предложио шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић. 

Предложеним изменама Закона о судовима, предвиђено је да се председници судова убудуће бирају на четири године уз могућност да још једном буду изабрани на ту функцију. Према досадашњем закону, председници судова бирали су се на период од пет година и нису могли поново да буду изабрани на ту функцију.

Допунама тог закона је предвиђено и да председнику суда који у току мандата наврши радни век, судијска функција и функција председника суда престају истеком мандата председника суда.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести