Скупштина Србије: Усвојен сет пореских закона, Јанковићка поново повереник

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је вечерас сет пореских и царинских закона, међу којима су измене и допуне Закона о порезима на имовину којим се од 1. јануара 2022. године порез на наслеђе и поклон и порез на пренос апсолутних права, пребацује са Пореске управе на локалне самоуправе.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Министар финансија Синиша Мали рекао је у начелној расправи да су порези на наслеђе и имовину и пренос апсолутних права извор прихода локалних самоуправа и да се са једне стране смањује оптерећење Пореске управе, а с друге се даје могућност општинама и градовима да максимизирају наплату пореза.

Скупштина је усвојила и измене и допуне Закона о пореском поступку и пореској администрацији које се односе на поједностављење пореских поступака за оне који имају захтеве за повраћај и прекњижавање или више плаћеног или погрешно плаћеног пореза, као и захтеве за одлагање плаћања пореза.

Како је рекао, то ће убудуће моћи да се чини електронски преко портала Пореске управе.

Када је у питању Закон о државним административним таксама, укидају се и смањује доста такси како би се умањила оптерећења привреди.

Као најважнију промену у Царинском закону, Мали је навео померање рокова по питању застарелости царинског дуга, односно држави се даје дуже времена да реагује и заштити своје интересе.

Предложеним изменама и допунама Закона о царинској служби проширује се круг царинских службеника који су овласћени за покретање царинског прекршајног поступка.

“На тај начин сами поступци царињења, односно царинских прекршаја, биће бржи и ефикаснији”, истакао је Мали.

Бранкица Јанковић поново повереник за заштиту равноправности

Скупштина Србије је изабрала поново Бранкицу Јанковић за Повереника за заштиту равноправности.

За избор Јанковићеве гласало је 178 посланика, један је био против, а један није гласао.

Јанковић је и раније обављала ту функцију, а посланици владајуће већине су приликом расправе оценили да је она тај посао добро обављала.

У биографији се наводи да је Бранкица Јанковић дипломирана правница мастер, да је функцију Повереника за заштиту равноправности обављала од 2015. до 2020.године, а претходно је била помоћница директора Геронтолошког центра Београд, као и државни секретар Министарства за рад и социјалну политику.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести