Скупштина сутра наставља расправу о сету закона из области унутрашњих послова

БЕОГРАД: Скупштина Србије завршила је рад за данас, а расправу о сету закона из области унутрашњих послова, наставиће сутра у 10 сати.
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Образлажући предложене законе, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да ће они допринети очувању безбедности грађана и њихове имовине и унапређењу права и слобода.

Тако ће изменама Закона о безбедности саобраћаја максимална количина алкохола у крви за возаче бити смањена са 0,3 на 0,2 промила, уз веће санкције за прекорачење брзине, дуплиране казне за невезивање појаса, а предвиђене су и строже казне за насилничку вожњу.
Изменама Закона о јавном реду и миру предвиђене су веће казне за коришћење пиротехничких средстава, па ће онај ко паљењем пиротехничких производа нарушава јавни ред и мир или угрожава сигурност грађана, казнити новачном казном од 50.000 до 100.000 динара, или са 40 до 120 сати рада у јавном интересу. 

Када је реч о Закону о полицији, предвиђено је формирање електронске платформе за размену података и информација између органа укључених у борбу против свих облика криминала, а која представља основ за успостављање национално-криминалистичко-обавештајног система.

Изменама Закона о странцима детаљније и прецизиније се регулише област легалних миграција, услови и начин аплицирања за визу Србије у иностранству, поступак провере по поднетом захтеву, као и одбијање захтева за визу и одбијање странаца за улазак у Србију.Када је реч о Закону о азилу, предвиђено је да азил као право на боравак и заститу може да се оствари кроз два облика заштите - право на уточиште за избеглицу који је због страха од прогона напустио држвау порекла и супсидијарну заштиту за странца који је земљу порекла напустио из неког другог разлога, али би у случају повратка био изложен неправди.
Изменама Закона о држављанству, грађанима ће бити омогућено да уверење о држављанству прибаве било где у Србији, без обзира на то где су уписани у евиденцију држављана.

Образлажући Предлог закона о ДНК регистру, Стефановић је навео да је предивђено увођење таквог регистра за потребевођење кривичног поступка  и расвтељавање кривичних дела, као и за утврђивање идентитета несталих или непознатих особа."Идентификација особа по основу ДНК вештачења сматра се најефикаснијом техником за идентификацију особа, а незаменљива је приликом расветљавања и доказивања насиличких кривичних дела", подвукао је Стефановић.

Посланици појединих опозиционих странка критиковали су предложене одредбе закона о националном ДНК регистру, тврдећи да се њиме крше људска права.Тако је шеф посланика СДС Марко Ђуришић изнео замерку да је предвиђено да се потпуно исто третирају ДНК жртава и осумњичених, и одраслих и деце."По овом закону ће нечији ДНК материјал који се нађе тамо, можда као нека жртва, да остане. Да ли ћемо га обрисати? Не може ДНК жртве да буду у истом регистру и да се исто третира као ДНК починиоца кривичног дела", рекао је Ђуришић.

Стефановић је током расправе појаснио да само суд може дати налог да се узме ДНК, те да суд ту не прави разлику."Дакле, суд може дати налог да се било којој особи узме ДНК, ако тако сматра да је потребно за расветљавање одређеног кривичног дела. По закону о заштити података о личности сваки грађанин може да се обрати надлежном државном органу, у овом случају МУП-у, који ће тражити од суда брисање из ДНК регистра сваког лица, а за којим више не постоји потреба да се његов ДНК профил налази у нашим евиденцијама", рекао је Стефановић.

Посланица Снада Рашковић Ивић имала је примедбе на Закон о странцима и на Закон о азилу, оцењујући да је то "уствари једна целина чији је циљ да се створи основ за прихватање миграната".

Лидер радикала Војислав Шешељ, говорећи о изменама закона о полицији, издвојио је као значајну новину тест интегритета и спровођења анализе ризика од корупције, али је замерку имао на допуне Закона о држављанству, јер, према његовим речима, постоје проблеми мешовитих бракова држављана Србије са држављанима Русије и Абаније.

"Потребно је препавити закон и омогућити да свако ко проведе две, три године у том браку, поготово ако добије децу има право на држављанство", рекао је Шешељ.

Министар је рекао да процес издавања држављанства мора да се убрза , „јер нема потребе да се брачним партнерима не одобри држављанство.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести