Скупштина усвојила Закон о заштитнику грађана

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије усвојили су данас Закон о заштитнику грађана којим се његов мандат продужава са пет на осам година, а јавни позив за избор Заштитника објављује председник Скупштине Србије.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Услов је да има високо образовање, моралне квалитете и десетогодишње искуство у области заштите људских права.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић рекла је у расправи да се Законом о Заштитнику грађана стварају правни услови за унапређење независности и ефикасности рада Заштитника грађана.

Што се тиче нових овлашћења, Заштитнику грађана поверавају се послови националног независног механизма за праћење спровођења Конвенције о правима особа са инвалидитетом, као и послови националног известиоца у области трговине људима.

Законом се уводи скраћени и испитни поступак и прописују рокови за поступање Заштитника грађана.

Министарка је указала да Заштитник грађана не покреће било какве правне поступке, као што је поступак разрешење јавних функционера или дисциплински поступак, већ подноси иницијативе, упућује препоруке, упозорава и указује на незаконитости и неправилности у раду и поступању органа управе.

Скупштина је усвојила и измене и допуне Закона о слободном приступу информацијама којим је проширен круг субјеката који имају обавезу да поступају по том закону.

Укључене су категорије физичких лица са јавним овлашћењима, попут бележника и јавних извршитеља, затим јавна предузећа, установе, организације и друга правна лица која су основана прописом или одлуком органа Републике Србије, аутономне покрајине или јединице локалне самоуправе.

Посланици су усвојили и измене и допуне Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, измене и допуне Закона о Централној евиденцији стварних власника и Закон о потврђивању уговора о гаранцији (паметна бројила) између Србије и Европске банке за обнову и развој.

Уговор о замени уређаја, односно уговор о паметним системима мерења је вредан 80 милиона евра, од чега су 40 милиона евра гаранције.

Усаме Зукорлић заменик председника РИК-а

Посланици Скупштине Србије усвојили су данас Одлуку којом се Усаме Зукорлић, дипломирани правник, именује за заменика председника Републичке изборне комисије (РИК).

Реч је о Одлуци о престанку функције и именовању у Републичку изборну комисију, коју је поднео посланик Странке правде и помирења Самир Тандир.

У међустраначком дијалогу је договорено да РИК уместо 17, сада има 23 члана, због чега се ускоро очекује измена Закона о народним посланицима.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести