Скупштина ванредно 24. августа о пољопривредном земљишту

БЕОГРАД : Председница Скупштине Србије Маја Гојковић сазвала је ванредну седницу парламента за четвртак, 24. август, а на дневном реду биће предложене измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту, које ће страним држављанима ограничити куповину земљишта.
skupstina beograda, Tanjug
Фото: Tanjug

Ванредна седница сазвана је на захтев Владе Србије.

Измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту упућене су Скупштини Србије на усвајање по хитном поступку, а тај закон треба да спречи потпуну либерализацију промета пољопривредним земљиштем, што је било предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању (С СП).

Било је предвиђено да 1. септембра почне примена одредби С СП-а које изједначавају права грађана Србије и ЕУ при куповини пољопривредног земљишта.

Предложене измене закона предвиђају услове за промет пољопривредног земљишта у приватној својини.

Наиме, да би странац могао да купи земљу мора да има бар 10 година пребивалиште у Србији, односно у јединици локалне самоуправе у којој жели да купи земљу, мора да има регистровано пољопривредно газдинство, да има машине, опрему да би обављао пољопривредну производњу. 

Може стећи у својину највише до два хектара пољопривредног земљишта у приватној својини, ако су испуњени предвиђени законски услови. 

Како је предвиђено, одредбе предложених измена закона се не примењују у случају повраћаја имовине која се врши у складу са законима којима се уређује враћање одузете имовине бившим власницима.

Република Србија има право прече куповине пољопривредног земљишта у приватној својини.

Право прече куповине одобрава Влада на предлог Комисије.

Комисију образују заједнички министар надлежан за послове пољопривреде и министар надлежан за послове финансија.

Министар надлежан за послове пољопривреде и министар надлежан за послове финансија споразумно прописују услове, рок, начин и поступак права прече куповине.

Измене и допуне закона ће ступити на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

Друге земље су се избориле у преговорима о придруживању за вишегодишњу забрану продаје земље странцима и након уласка у ЕУ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести