Скупштина Војводине о ребалансу буџета

НОВИ САД: Скупштине Аутномне покрајине Војводине на данашњој седници разматра пет тачака дневног реда, међу којима је и предлог ребаланс покрајинског буџета за ову годину.
skupstina vojvodine, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Председнк Скупштине АП Војводине, Иштван Пастор, пред почетак седнице истакао је да је пред посланицима скупштински дан у којем ће се други пут ове године извршити ребаланс буџета.

Повод за овај ребаланс буџета је повећан обим буџетских стредстава, који је резултат већих прихода из извора који пуни покрајиниски буџет. То су приходи од пореза на добит корпорација, а тај износ је за око 5,3 милијарде динара већи од првобитно планираног, нагласио је Пастор.

Он истиче да у овом ребалансу буџета види две позитивне околности. Прва је да је укупан износ покрајинског буџета већи него што је првобитно био, а други је то што је укупан учинак војвођанске привреде у протеклим годинама био бољи него што се очекивало.

Укупан ниво буџетских средстава се повећава за шест милијарди динара и износи 95,16 милијарди динара, а оно што је веома битно јесте да се са 4,8 милијарди повећава обим издатака који спадају у такозване капиталне и инвестиционе издатке.

Према мишљењу председника скупштине, то је веома добра околност јер је она учинила неопходним да се што пре усвоји ребаланс буџета како би се косриницима створила могућност да је што пре предузму мере како би се све што пре ставило у функцију и потрошио новац.

Овим ребаласном стварају се услови за проширење и обнављање система за наводњавање више од 20.000 хектара пољопривредног земљишта, а како Пастор истиче, у светлу овогодишњих искустава битност оваквих ствари не треба посебно подвлачити, као ни значај оних инвестиционих улагања који иду у правцу побољашавања водоснабдевања у Бечеју, Бачкој Тополи, Суботици, Сенти и Новом Саду.

Настављају се инвестиције у сфери здравства, завршава се локални пут Стапар-Сивац са додатних 170 милиона динара, а оно што се посебно издваја јесте да се ребалансом буџета издваја 534 милиона динара како би се инвестиција на згради Мишелук Радио телевизије Војводине окончала, нагалсио је Пастор.

Овим ребалансом буџета обезбеђује се 274 милиона динара за Суботичко народно позориште, а са овим износом средстава стварају се крајњи услови да се та инвестиција оконча току следеће године.

Приспело је више тема за сазивање следеће седнице, а како Пастор наглашава, у току септембра биће седница на којој ће се расправити о реализацији буџета у претходном периоду и извештајима туристичке организације, водопивреде, шумарске организације и низ других тачака дневног реда.

Представници опозиције у Скупштини АПВ, Српска рсдикалална странка и Лига социалдемократа Војводине нагласили су да неће гласати за ребаланс буџета.

На дневном реду данас је и предлог покрајинске скупштинске одлуке о изменама и допунама покрајинске скупштинске одлуке о програму заштите уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији Аутономне покрајине Војводине у 2022. години.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести