Скупштина Војводине усвојила ребаланс буџета: Још 800 милиона динара за Каменицу 3

Посланици Скупштине Војводине са 94 гласова “за“ и седам против усвојили су трећи ребаланс покрајинског буџета, којим је буџет у односу на планиран крајем децембра прошле године повећан за 800 милиона динара и сада износи 82,5 милијарди динара.
њ
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Сума од 800 милиона динара се опредељује за наставак реализације пројекта Ка-меница 3. Извор тих 800 милиона динара су остварени порески приходи на доходак правних лица који су повећани.  Усвојени су и извештаји о пословању Гаранцијског фонда за 2019. И 2020. годину, извештај о пословању Фонда за развој пољопривреде за прошлу годину као и покрајинска скупштинска одлука о изради просторног плана подручја посебне намене бране на Тиси са 90 гласова “за”, уздржаних није било, док 12 посланика није гласало. Израда тог плана омогућиће доношење потребне пројектне документације за реконструкцију преводнице што ће обезбедити лакши превоз робе Тисом, али како је секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић рекао у овом тренутку се не може рећи да ли ће се радити и продужавање преводнице са постојећих 85 метара на 190 метар и да ли ће се преводница радити и са бачке стране.

Предложени ребаланс буџета је образложила покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић. Она је  рекла да се буџет усклађује на вишем нивоу за 800 милиона динара и да је овим ребалансом обим буџета за ову годину износи 82,5 милијарди динара.

Ребаланс буџета је пре свега израз потребе да се обезбеде додатна средства и омогући наставак реализације пројекта Каменица 3.  Значајно измењене околности на тржишту грађевинског материјала и услуга за последицу има то да пројектоване вредности више не кореспондирају са реалним стањем на тржишту у области грађевинарства – навела је Смиљка Јовановић. Додала је да је  додатна средства могуће обезбедити из пореских прихода који ове године бележе веће остварење од износа који је пројектован буџетом. 

- Износ који се распоређује за наставак пројекта Каменице 3 представља већ остварен и расположив износ финансирања – указала је она. -  Ми смо већ у ребалансу који је био у септембру најавили да се порески приходи оствару-ју у већем обиму него што су укључени у сам ребаланс, али из вредности смо узели само онај неопходни део за реализацију ребаланса два. Тако радимо и за реализацију трећег ребаланса. Предложени ребаланс су усвојили странке које чине владајућу коалицију  СНС, СПС-ЈС И СВМ.

Посланик Српске напредне странке и члан Посланичке групе „Александар Вучић – За нашу децу“ Ненад Боровић нагласио је да је трећи по реду ребаланс ове године буџета показатељ сталног раста прихода у покрајинској каси, јер је од првобитно планираног буџета који је усвојен крајем прошле године садашњи увећан за 7,3 милијарди динара.

– Овако високи приходу у буџету су пре свега последица добре пословне и економске политике коју води и републичка и покрајинска влада и све јединице локалних самоуправа, али и једне извесности и поузданости и пословне климе који већ дужи период постоји и сигурности када је у питању улагање – навео је Боровић.  Посланик СПС-а Горан Латковић је рекао да није уобичајена пракса да се крајем године предложи и усваја ребаланс буџета, али овај предлог ребаланса је резултат професионалног, рационалног и одговорног приступа према јавним финансијама Покрајинске владе.

Опозиција, коју чине ЛСВ, ДСС И СРС нису гласали на предлог ребаланса, нити су учествовали у расправи осим српских радикала.

Посланик Српске радикалне странке Ђурађ Јакшић је рекао да радикали неће гласати за ребаланс буџета из принципијелних разлога, јер, иако је по садржају и структури  овај трећи ребаланс најмање споран, нису задовољни самим планирањем и прерасподелом средстава у буџету за ову годину од самог његовог усвајања.

– СРС нема ништа против обезбеђивања додатних средстава ради довршетка изградње „Каменице 3“. Очекујемо и инсистирамо на томе да се поступак јавне набаве оконча на фер и транспарентан начин, а да исход набавке медицинске и немедицинске опреме за потребе „Каменице 3“ не буде унапред познат по већ опробаном рецепту где две буразерске шабачке фирме опремају здравствене установе широм Војводине – изјавио је Ђурађ Јакшић.

Одређене надлежности с Покрајинске владе прелазе на Скупштину

Посланици су са 90 гласова “за”, без гласова “против” и без уздржаних усвојили и предлог Измене и допуне покрајинске скупштинске одлуке о преношењу одређених надлежности из области здравства које Скупштина Војводина има на Покрајинску владу. Предлог је уврштен у дневни ред на седници као допуна дневног реда, а поднео га је посланик Српске напредне странке Милан Ђукић.  Усвајањем његовог предлога одређене надлежности из области здравства с Покрајинске владе сада се преносе на Скупштину Војводину.

- Сматрам да је трансформација Клиничког центра у Универзитетски клинички центар завредила да одређене надлежности које има оснивач, врши Скупштина АП Војводине, као високи дом у којој су највиши представници грађана Војводине – навео је Ђукић.

Е. Марјанов, А. Савановић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести