Скупштина завршила рад, министар образложио законе

БЕОГРАД: Скупштина Србије завршила је вечерас рад пошто је министар министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић обраложио предложене законе. 
Skupstina Srbije/Dnevnik.rs
Фото: Р. Хаџић

Рад ће бити настављен сутра обједињеном начелном расправом о Предлогу закона о дуалном образовању и о изменама закона 
о предшколском васпитању и образовању, о основном образовању и васпитању и о средњем образовању и васпитању, које је поднела Влада Србије.
Образлажући посланицима Предлог закона о дуалном образовању, Шарчевић је рекао да је 1.800 компанија заинтересовано за укључивање у систем дуалног образовања које ће, каже, омогућити младом раднику да стекне компентенције и укључи се у тржиште рада. 

Министар је најавио да ће ускоро бити донет и нови закон о уџбеницима који ће укључивати и питање њихове доступност у дигиталном облику, као и бесплатне примерке. 
Шарчевић је рекао да је незапосленост младих у Србији једна од највећих у Европи, те да ће им нови закон о дуалном образовању омогућити да добију посао током школовања и да се одмах укључе у процес рада. 

Прецизирао је да ће се дуално образовања одвијати у два циклуса - теоријска настава и практична настава у компанијама, а да ће тај систем образовања обухватити и трећи и четврти степен. 
"Укључивање послодаваца у дуално образовање има за циљ да испунимо реалну потребу привреде”, каже Шарчевић и наводи да се тај нов вид образовања за сада примењује у 21 стручној школи и у 60 компанија, а да укључује мање од 1.300 ученика.  

Предвиђено је, каже министар, и полагање стручне матуре за оне које после дуалног образовања желе да наставе школовање, укључујући и студирање. 
Навео је да ће у систему дуалног образовања Привредна комора Србије имати важну улогу у практичном делу наставе код послодавца. 
Министар је рекао да ће бити сачуване досадашње радионице, а да ће у сарадњи са привредом бити направљено неколико центара за обуку ученика, те да се такав пројекат тренутно завршава у Ваљеву. 

"Компанија су потреби добро обучени радници, а не јефтина радна снага која се добија кроз неформално образовање", каже министар. 
Говорећи о изменама Закона о предшколском васпитању и образовању, Шарчевић је истакао да је рана писменост важна за даље школовање, те да је потребан заокрет и унапређење квалитета предшколских установа. 

Министар је навео и да је Споразум о зајму (Пројекат инклузивног предшколског образовања и васпитања) између Србије и Међународне банке за обнову и развој, који износи око 47 милиона евра по годишњој кампатној стопи од 0,68 одсто, управо намењен за побољсање капацитета предшколских установа. 
Измене Закона о основном образовању и васпитању, наводи министар, предвиђају значајну улогу ученичких задруга, а између осталог дефинише и право ученика на бесплатан превоз, признавање страних школских диплома.

Када је реч о изменама Закона о средњем образовању и васпитању, Шарчевић каже да се реформисаним планом за гимназије уводи нови смер - иноформатика. 
"То су велике новине. Гимназија више од 40 година није реформисана", рекао је министар и додао да је новим решењима за средње стручне школе утврђена двојезична настава, укључујући наставу на језицима националне мањине и страним језицима. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести