Сликање с балкона уз најаву и одобрење

Скупштина Србије почеће у уторак расправу о нешто више од 80 амандмана поднетих на предлоге закона о поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње и о трансфузијској медицини.
skupstina srbije
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Како је раније најављено, након што буде окончана та сесија, биће заказана нова, посебна седница, на којој ће бити разматране две иницијативе опозиције за смену председнице Скупштине Маје Гојковић. Међутим, седница, сходно пословничким одредбама, може бити одржана тек после 29. априла, када истиче рок од 15 дана, колико мора да прође од уласка акта у процедуру по редовном поступку.

Прошла седмица у Скупштини Србије протекла је на ивици инцидента када је посланица Нове странке Мариника Тепић оптужила председницу парламента за, како је рекла, један вид фашизма јер, по њеним тврдњама, није дозволила гостима да дођу у здање највишег законодавног дома. То је изазвало оштру осуду Маје Гојковић и посланика владајуће коалиције, али, осим што је Мариники Тепић искључила микрофон, челница Скупштине јој, како је и сама признала, није изрекла никакву казну.

Шеф посланичког клуба СНС-а Александар Мартиновић подсетио је како су  претходних дана  Живковић и људи из ДС-а и других странака понављају лаж да је Скупштина Србије затворена за грађане, да у њу не може да се уђе и да је блокирана.

Нисмо затворени
Шеф посланичког клуба СНС-а Александар Мартиновић је био категоричан да је „лаж да је парламент затворен за грађане, како то тврде поједини посланици опозиције”, додајући да је свакоме ко жели да уђе и да прати седнице Скупштине Србије то омогућеноТо што неко неће да се одазове позиву Зорана Живковића, то је његов проблем – изјавио је Мартиновић. 

– То су неистине. У четвртак и петак, када смо хтели да изађемо на главни излаз, нас су сачекали људи који учествују у протестима. Не да им је дозвољен прилаз само да „Зида плача” већ до улаза у Скупштину, да сачекују посланике, неки су им чак и претили – рекао је он. 

Додао је да је свакоме ко жели да уђе и да седницу прати с галерије, то и омогућено, што потврђује тиме што свакодневно то чине ученичке и студентске делегације.

Казао је и да је позив групи демонстраната да прате седницу Скупштине с балкона стигао „од моћне политичке странке коју води легенда српског политичког живота Зоран Живковић”, те да није видео захтев Нове странке да учесници протеста уђу у парламент да посматрају седницу, због чега му је, примећује, тешко и да говори о захтеву Зорана Живковића.

Чанак води евроинтеграције
​​​​​​​Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак једногласно је изабран за председника Одбора за европске интеграције. Та седница, иначе, била је затворена за јавност, а на њој је утврђена преговарачка позиција за поглавље 30 у преговорима с ЕУ, које се односи на економске односе с иностранством.На то место Чанак је изабран након што је Мариника Тепић напустила клуб ЛСВ-а и прешла у Нову странку. То место, по договору странака у парламенту, припада ЛСВ-у.

– Али чуо сам пре неколико дана да је кукао да демонстранти не желе да дођу на његов позив и рекао да поштује то што су се они определили да не желе да уђу у Народну скупштину – навео је Мартиновић на конференцији за новинаре у просторијама СНС-а.

Мариника Тепић је преко друштвених мрежа ових дана позивала учеснике протеста да прате скупштинска заседања, а у петак им је поручила и да је потребно да се јаве барем два дана раније да би њихов долазак могао бити пријављен „због процедуре којом народни посланици пријављују своје госте”. Посебно је нагласила да очекује ове недеље две занимљиве седнице, једну о захтеву за смену Маје Гојковић и другу с питањима за Владу Србије.

Председница Скупштине била је категорична да прошле недеље „никоме није забрањен улаз, грађани могу да уђу, само је потребно да поднесу захтев као и до сада”.

По слову Одлуке о унутрашњем реду у згради Народне скупштине, одобрење за групно или индивидуално праћење седница у писаном облику даје генерални секретар, уз претходну сагласност Маје Гојковић. Седница се може пратити с посебних места одређених за ту сврху, односно с балкона. Гостима је дозвољено снимање и фотографисање, уз одобрење секретара.  Списак лица се, по правилу, доставља служби обезбеђења 24 часа пре времена одређеног за посету. Лица са списка дужна су да поштују унутрашњи ред парламента, водећи рачуна о угледу и достојанству Скупштине. У случају да нарушавају ред, могу бити удаљени из зграде парламента. 

        С. Ст.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести