СЛ:Напад на српску децу за Приштину није покушај убиства

БЕОГРАД: Српска листа саопштила је данас да је одлука албанског тужиоца из Урошевца да квалификује дело албанског припадника КБС који је покушао да убије српску децу на Бадњи дан у Готовуши и том приликом им нанео тешке телесне повреде ватреним оружјем, као изазивање опште опасности пример систематског и планираног институционалног насиља антисрпског режима Аљбина Куртија са циљем застрашивања и протеривања Срба са својих огњишта.
Srpska lista  Foto: Srpska lista
Фото: Српска листа

"И поред безброј материјалних доказа, изјава повређене деце и сведока овог гнусног, ничим изазваног напада на српску децу овај тужилац је уместо да овај злочин оквалификује као покушај тешког убиства дело оквалификовао као изазивање опште опасности уз употребу оружја!? Безобразлук и непостојање имало професионализма, људскости и одговорности се огледа у томе да је чак и унутар члана који дефинише ово дело изабрао оно најлакшег облика за које по судској пракси на Косову и Метохији судови изричу условне и новчане казне", указује та странка у саопштењу.

Они оцењују и да тако у пракси изгледа правда и право када су жртве Срби и њихова деца и то непосредно пред очима свих међународних организација и институција чији представници, како кажу, састављају улепшане извештаје о стању људских права на Косову и Метохији и "дувају у једра" режиму Аљбина Куртија који говори о својој Влади као најдемократскијој, и као оној која поштује владавину права, права свих заједница и која грађане третира једнако без обзира на националност.

"Да иронија буде већа, исто то косовско правосуђе годинама уназад прогања Србе без иједног доказа, ставља на некакве листе за хапшење па чак и осуђује на дугогодишње затворске казне", истиче Српска листа.
Према њиховим речима, ћутање Европске уније, као и свих њених чланица, амбасада Квинте, УНМИК, ОЕБС, Еулекс и свих осталих организација на Косову и Метохији али и у читавој Европи који се баве стањем људских права на ову направду и безакоње је мрља на њиховим образима.

"Суза српске деце је кап која прелива чашу српског незадовољства и преко које ниједан од нас не може ћутке да пређе. Оваквим квалификацијама дела, поставља се само једно питање, које ће следеће српско дете бити жртва есктремиста и насилника који ће оваквим понашањем тужилаштва бити охрабрени", закључила је Српска листа.

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести