Словачки политичар о вакцинама: ЕУ да се понаша као Србија

БРАТИСЛАВА: Бивши председник словачког парламента и лидер Словачке народне партије Андреј Данко позвао је премијера Игора Матовича да следи пример Мађарске и почне преговоре с Русијом о набавци вакцине Спутњик В, а поздравио је и приступ Србије питању набавке вакцине поручујући да би тако требало да се понаша и ЕУ.
vakcinacija korona, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Он је у интервјуу за Спутњик рекао да је упутио позив премијеру јер Словаци треба да имају могућност избора међу препаратима против вируса корона који долазе са Запада и Истока.

„Ако то могу да ураде Мађари могу и Словаци“, рекао је он.

Упитан како види приступ српских власти која је обезбедила пет врста вакцина за становништво, при чему грађани могу да бирају којим препаратом желе да се вакцинишу, он каже да то само може да поздрави.

„Како се понашају Срби тако би требало да се понаша зрела Европска унија и она не треба да се држи ни за једну од страна“, рекао је Данко.

Што се тиче реакције Европске комисије, Данко каже да ће се ЕК борити против сваке иницијативе која је изван њених оквира.

„Веома ми је жао што господа у Европској комисији миле да је свет само Запад. Питам их шта ће да раде ако западне вакцине не буде довољно. То се раније већ догађало када је била несташица маски и када смо их наручивали од Кине. Мислим да је то неразумно и да представља ризик по грађане ЕУ“ , сматра словачки политичар.

Поводом кампање која се води против руске вакцине у оквиру које се дискусије о препарату своде на тврдње о руском тоталитаризму или „хибридној претњи“ како је о руској вакцини говорио украјински министар спољних послова, Данко је оценио да „украјински политичари често претерују". "Мислим да је бесмислено да се у борбу против болести меша политика. Увек сам веровао да се нећемо вратити на време Хладног рата“, рекао је Данко.

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести