Словенија: Срби ће тражити двојно држављанство и статус

ЉУБЉАНА: Савез Срба Словеније тражиће од словеначке Владе да у попис становништва наредне године буде укључено и изјашњавање о верској и националној припадности, што би помогло напорима да српска заједница у тој држави оствари већа права, попут добијања двојног држављанства и статуса националне мањине.
slovenija
Фото: Tanjug/Pixabay, ilustracija

Председник Савеза Срба Словеније Владимир Кокановић рекао је да ће Савез затражити од словеначке Владе да размотри промену прописа о попису становништва како би сви људи који живе у Словенији могли да се изјасне о верској и националној припадности.

Он је за Спутњик рекао да је изјашњавање по верској и националној основи у складу са Уставом Словеније и да је важно да иницијатива буде разматрана до краја године.

Генерални секретар Савеза Данијел Игрец истиче да недостатак званичних података о броју Срба у Словенији отвара простор за манипулације са њиховим реалним бројем у тој земљи, али да они не причају само о правима и интересима српске заједнице, већ да траже да то право буде признато свим народима у Словенији, па и Словенцима.

У том погледу, охрабрују нас поруке које долазе из дела владајућих структура у Словенији, да је неопходно да се та могућност поново уврсти у попис, објаснио је Игрец.

Он је рекао да ће покушати да покрену и поступак за добијање статуса Савеза у јавном интересу, чиме би стекли право на одређена средства из буџета за промоцију културних и образовних делатности.

Кокановић је навео да је од октобра у школство уведена допунска настава српског језика, за коју се пријавило око 1.500 деце.

Попис становништва у Словенији требало би да буде спроведен следеће године.

Због законских промена и регулативе ЕУ, у Словенији се попис становништва годинама спроводи искључиво статистички, без вођења евиденције о верској и националној припадности становништва.

Према подацима последњег пописа у којем су бележени и ти подаци, спроведеног 2002. године, утврђено је да у Словенији живи скоро 40.000 Срба, који су тада чинили два одсто становништва.

Према појединим проценама, у Словенији тренутно има и до 150.000 Срба и најбројнија су мањинска национална заједница у тој земљи.

Срби за разлику од Италијана, Мађара и Рома, којих је знатно мање, немају статус националне мањине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести