Смањење цензуса је демократска мера, не може се побијати

БЕЧЕЈ: Председник Александар Вучић поручио је данас да спуштањем изборног цензуса жели да врати живот у парламент и приметио да су све странке које желе да изађу на изборе подржале ту идеју, док оне које бојкотују нису сагласне с тим предлогом, као што не подржавају ни изградњу ауто-путева, пруга, фабрика.
vucic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Вучић је рекао да му је просто "безвезе" да слуша критике по том питању, наводећи да је завршио Правни факултет са најбољим оценама и да нема ниједне књиге, нити уџбеника у којем пише да је смањење цензуса проблем за било кога, сем за странку која има највише посланика.

Подсетио је и да је својевремено Демократска странка, односно, како каже, Драган Ђилас и Вук Јеремић, 2008. године повећала цензус на локалним изборима са три на пет одсто, да би, наводи, уништили ЛДП и друге политичке странке, и то месец дана пред изборе.

Ми хоћемо да олакшамо нашим противницима, али ни то не ваља. Па шта тражите од нас? Да узимамо кокаин и ударамо у аутобусе? Па, нећу. Ја нисам ни цигарету запалио, а не да узимам кокаин, казао је председник Србије.

Упитан на који начин је настала идеја о спуштању изборног цензуса са пет на три одсто, да ли је ту одлуку донео сам и да ли се консултовао са неким политичким групама, Вучић је новинарима у Бечеју рекао да верује да је спуштање цензуса демократска мера, која ће допринети репрезентативнијем парламенту и да то нико не може да оспори.

Једино кога то стварно погађа по броју мандата је највећа политичка партија, а мислим да смо сагласни да смо ( СНС) близу тога да будемо највећа партија, рекао је Вучић.

Он је додао да су све партије које желе да изађу на изборе изразиле сагласност са смањењем цензуса, а да оне које не желе на изборе нису сагласне ни са ауто-путем, изградњом пруге, фабрике...

Чак и кад смањујемо јавни дуг, који су нам они накарикали, ни то не ваља, рекао је Вучић и упитао "шта је добро", те приметио да никада, низашта нису рекли да је добро што је урађено.

Он је упитао представнике тих странака које критикују смањење цензуса које је њихово право угрожено.

Њихово право је, погледајте шта су говорили, угрожено тиме што неће моћи да кажу да СНС има 65 одсто парламента, СПС још толико, а остали и не постоје. Па кажите људима да вам је то право угрожено, рекао је Вучић.

Како каже, жели да се поноси разликама и другачијим идејама и да се врати живот у парламент.

Вучић је упитан и да коментарише изјаву известиоца Европског парламента за Србију и члана делегације у међупартијском дијалогу Владимира Билчика, који је, између осталог, рекао и да је недостајала шира расправа о предлогу.

Председник је рекао да "Србија малко брже напредује од неких који би да нам с времена на време држе придике и соле памет".

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести