СНС: Чанков предлог закона о Војводини неприхватљив

БЕОГРАД: Предлог закона о финансирању Војводине који је предложио лидер ЛСВ Ненад Чанак је неприхватљив за Владу Србије и СНС, изјавила је посланица те странке Александра Томић. 
1
Фото: Tanjug

"Треба да разговарамо о финансирању Војводине, али овакав концепт је неприхватљив за СНС и владу која одговорно води ову државу", рекла је Томић у обраћању током расправе о предложеном закону у парламенту, који неће подржати ни СПС ни СРС. 

Томић је навела да није прихватљив ни део предлога закона који се односи на посебне Пореске управе и ПИО фонд и истакла да се не може само узети нож и пресећи буџет Србије за трећину.

Томић је рекла и да Војводина добија много више средстава од државе него што је то предвиђено, те да ће много више приходовати и од пројеката изградње гасовода Турски ток и пруге Београд - Будимпешта.

Посланик и лидер СРС Војислав Шешељ је рекао да та странка неће подржати закон те додао да је зачуђен што је на дневни ред стављен тај предлог.

Он је подсетио да је идентичан законски предлог 2016. године поднела посланица ДС Александра Јерков.

"Може ли то било где да се деси у парламентарној демократији? Код нас може", рекао је Шешељ и упитао ко ли је заиста творац текста.

Он је рекао да СРС сматра да би грађани Војводине требало да изађу на референдум и одлуче о укидању аутономије Војводини, за шта се радикали залажу. 

Истакао је да радикали траже јачање локалне аутономије, односно да општине и градови добију што шира овлашћења и да грађани, непосредно преко својих одборника, решавају питања од свакодневног значаја.

"Народ се замајава тезама да остатак Србије пљачка Војводину", рекао је Шешељ.

Посланик СПС Душан Бајатовић истакао је да је Војводина део Србије и да је и Чанку јасно да сепаратистички пројекти немају никакве шансе.

"Не зато што ви нећете, него зато што не могу да опстану", рекао је Бајатовић.

Он је истакао да аутономија Војводине мора да почива на Уставу и да и иначе не треба користити термине и захтеве тако да грађани Србије имају сумњу шта су политичке намере оних који их износе.

Бајатовић је рекао да судска, извршна и законодавна власт, војска, полиција па и пореска управа треба да остану јединствене, те истакао да је могуће успоставити неки средњи ниво власти на нивоу АП Војводина, али да то не сме да угрожава оно што би био императив од стране републике.

Пастор: Гласаћемо, надам се да нећемо бити једини

Посланик Савеза Војвођанских Мађара (СВМ) Балинт Пастор изјавио је данас да ће та странка подржати Предлог закона о финансирању Војводине који су поднели посланици Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) иако су, како каже, у праву они који кажу да тај закон у форми у којој је поднет није применљив.

"Да постоји политичка воља за усвајање предлога закона, ми бисмо поднели амандмане, али пошто је евидентно да неће, ми то нисмо учинили. Свакако ћемо подржати закон, надам се да нећемо бити једини и да ће и предлагач гласати за свој закон. Можда се ту нађе још неко", рекао је Пастор у пленумској расправи.

Он све осврнуо на оптужбе посланице ДС Александре Јерков да је "Чанак плагирао њен предлог", рекавши да је запаво реч о "дуплом палгијату".

"Изгледа да ни та посланичка група није више каква је била, јер није истражила чињенице, јер се на ради о плагијату већ о дуплом плагијату. Пре Јерков су покрајински органи утрврдили текст који тада није дошао на седницу АП Војводина, јер се (Бојан) Пајтић предомислио", рекао је Пастор.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести