Шолц: Немачка очекује да се кандидати придруже санкцијама

БЕОГРАД: „Немачка жели да поново погура европску перспективу Западног Балкана обећану пре две деценије у Солуну, и истовремено очекује од кандидата да се придруже санкцијама против Русије”, истакао је данас у Београду немачки канцелар Олаф Шолц.
Šolc Olaf/Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић/Олаф Шолц

„Када је реч о европској интеграцији подржавамо све тежње Западног Балкана, а на том путу су потребне реформе у владавини права, слободи медија, борби против корупције. Видимо да је усвојена правосудна реформа, која представљају такав напредак, али потребни су даљи кораци", казао је он на заједничкој конмеренцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем.

Шолц је пренео да је са Вучићем разговарао и о дијалогу са Приштином.

„Напредак у дијалогу је нешто што је потребно. Позвао сам све лидере да се побрину да дође до помака, да се склопи низ малих договора, који би у целини унапредили нормализацију односа", поручио је он.

Рекао је да Немачка подржава активности изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Шолц је, на заједничкој конференцији за штампу после сусрета са Вучићем, рекао да је Европа заокупљена страшним ратом који је Русија започела против Украјине.


Циљ да Србија и ЗБ што пре приступе ЕУ

Шолц је додао да се залаже да Србија и земље Западног Балкана што је пре могуће приступе Европској унији и навео да регион у том смислу може да рачуна на подршку Немачке.

''Мој циљ је да успемо у томе, не у далекој будућности, него што је пре могуће. Неће то бити могуће за шест месеци, то свако зна, то ће још дуго да траје, али би било добро да се поспешује великом храброшћу'', рекао је Шолц на заједничкој прес конференцији, после састанка са председником Србије Александром Вучићем.

Он је тако одговорио на питање да ли постоји временски оквир за приступање Србије и земаља Западног Балкана ЕУ с обзиром на замор у Србији од обећања ЕУ и европских лидера, као и на истраживања јавног мњења да популарност ЕУ у Србији опада.

Шолц је рекао да брзина приступања ЕУ зависи од много фактора, пре свега од земаља које желе да приступе ЕУ и њиховог труда да испуне све неопходне услове за приступање, али и од амбције и динамике ЕУ у том правцу.

''Ми можемо да допринесемо тако да амбиција и замах ЕУ буде велики, то је нешто о чему сам посвећен'', истакао је Шолц.

Навео је да су процеси приступања довели до великих промена у свакој земљи и додао да је то неминовно на путу ка ЕУ, а да је предуслов за то да су одговорни у земљама кандидатима спремни за промене и да теже чланству у ЕУ.

''Желим вас охрабрити, можете се поуздати да ћете добити нашу подршку у свему томе'', рекао је Шолц.


„Већ имамо велики број људских жртава, разорених градова и села, и имамо велике губитке у обе војске. То је страшан бесмислени рат због империјалистичке визије Русије. Важно је да ЕУ и сви заједно показујемо солидарност са Украјином, да помогнемо да се брани против агресије. Увели смо санкције, и важно је да се томе што већи број земаља прикључи“, подвукао је он.

Шолц је нагласио да су санкције инструмент, поред испоруке наоружања, који помаже Украјини да може сама да да одреди своју будућност и брани своју сувереност, територијални интегритет, и да на крају има способну војску.

„То је нешто што је циљ санкција. Санкције су ефикасне, много ефикасније од санкције уведених после анексије Крима. Свако мора знати да санкције које смо увели сада, шести пакет, су нешто што неће нестати тако брзо чим стане рат. Услов за укидање је да Русија мора прихватити да не може диктирати мир са Украјином, већ да мора преговарати и договорити споразум којим се враћа територијални интегритет и суверенитет Украјине“, објаснио је он.

Указао је да је разговарао са Вучићем и о ситуацији у БиХ, и рекао да нема смисла угрожавати будућност БиХ сеценсионистичким тенденцијама.

Изразио је наду да ће планирани избори бити одржани.

Шолц је нагласио да је сарадња за Немачку веома важна и да жели да земље западног Балкана и Србија напредују и имају пуну европску перспективу.

„ЕУ ће у будућности бити успешна само као велика целина. Морамо заједно бранити наше вредности и било би добро да земље Земље Балкана буду део тога“, додао је он.

У вези билатералних односа оценио је да је недавно потписани билатерални споразум из области културе нешто што ће даље продубити односе две земље у тој области.

Шолц је подвукао да се економски односи две земље развијају добро, изразио уведење да ће тренд раста радних места које немачке компаније у Србији стварају бити настављен.

Указао је да ће се вечерас састати са лидерима региона у Солуну, подсетивши да је пред скоро 20 година донета у Солуну одлука о пружању европске перспективе Западном Балкану.

„Тада нико није мислио да ће то трајати 20 година. Важно је да тај процес добије нову динамику, да кренемо са мртве тачке. Због тога ћемо поново успоставити Берлински процес. Заједно са великим бројем партнера радићемо на подстицању приступног процеса. Придаћу томе велики значај, и то не само у Немачкој, већ у целој ЕУ“, поручио је он.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести