Шолц: Самит ЗБ у новембру као подстицај Берлинском процесу

БЕРЛИН: Самит Западног Балкана биће одржан у новембру ове године у Берлину како би се дао нови подстицај такозваном "Берлинском процесу", најавио је немачки канцелар Олаф Шолц, а саопштила немачка влада.
AP Photo/ Steffi Loos/ Pool/Olaf Solc
Фото: AP Photo/ Steffi Loos/ Pool/Olaf Solc

Шолц је, након састанка са словеначким премијером Робертом Голобом у Берлину, током којег је једна од тема било и проширење ЕУ на Западни Балкан, рекао да би могао да буде постигнут договор о даљим конкретним корацима за европске интеграције Западног Балкана.

Шолц је указао да је Западном Балкану 2003. године обећана брза и реална ЕУ перспектива, али је оценио да се од тада мало тога догодило, пренела је СТА.

Он је поручио да би Немачка и Словенија волеле да сарађују на давању новог подстицаја процесу приступања Западног Балкана ЕУ.

Голоб, чија је ово прва билатерална посета иностранству откако је преузео мандат, рекао је да верује да се морају наћи начини да земље Западног Балкана предузму индивидуалне кораке и остваре успех на путу ка ЕУ.

Нажалост, овај процес, на начин на који је рађен, процес је који је довео до апатије у овим земљама јер је апсолутно преспор, рекао је Голоб.

Он је оценио да би ЕУ требало да се усредсреди на награђивање Западног Балкана за напредак на путу ка придруживању ЕУ како би се тим земљама дао подстицај да наставе да следе тај "далеки и изазовни циљ", наводи Ројтерс.

Као пример навео је питање енергетике и сугерисао да би Северној Македонији могло да буде дозвољено да учествује у енергетским пројектима широм ЕУ, чим та држава примени сва енергетска правила ЕУ.

Двојица званичника разговарала су и о последицама рата у Украјини, пре свега енергетској кризи, а Голоб је оценио да је веома амбициозан, али достижан циљ да се зима преживи без руског гаса, уколико ЕУ буде сарађивала.

Шолц је рекао да ће ЕУ морати да учини све да смањи енергетску зависност од Русије и указао на покушаје да се успостави инфраструктура, која би омогућила краткорочно вађење нафте и гаса из других извора.

Двојица лидера заложила су се за то да се настави пружање политичке, војне и хуманитарне помоћи Украјини, као и санкције Русији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести