Шпановић за „Дневник“: Спремни за изборе, безрезервна подршка Вучићу

НОВИ САД: ПУПС је спреман да изађе на ванредне парламентарне изборе и изборе за председника Србије 3. априла.
miroslav spanovic, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Странка уједињених пензионера Србије има одличну сарадњу са тренутним коалиционим партнерима, пре свега са Српском напредном странком, којој је ПУПС као државотворна странка први коалициони партнер, а одлично сарађује о са Савезом Војвођанских Мађара, Иштвана Пастора. На изборима за председника Републике Србије ПУПС безрезервну подршку даје Александру Вучићу, актуелном председнику Србије и председнику СНС-а, каже у разговору за „Дневник“ председник Покрајинског одбора ПУПС-а, пуковник у пензији Мирослав Шпановић.

- Као председник Покрајинског одбора ПУПС-а могу да говорим о Војводини, где је од 45 наших локалних одбора до сада 34 показало спремност да изађе на изборе – наводи Шпановић. – Недостају нам још повереници у десетак наших одбора, примера ради попут одбора у Кањижи и Сенти и другим местима у којима је национални састав становништва хомогенији те у њима те припреме иду мало спорије.

Каже да би ПУПС у Војводини самостално изашао на изборе мора да сакупи 37.000 потписа подршке за све одборнике у општинама у којима се одржавају избори.

- ПУПС је на то спреман. До сада имамо око 900 пријављених чланова, спремних да буду одборници. Они су прикупили 13.980 потписа подршке. Одржали смо састанке у градским, општинским и покрајинским одборима и договорили смо се о наредним задацима.


Одлична сарадња с Вучевићем

Шпановић каже и да осим председника Вучића, кога ПУПС безрезерво подржава, у Новом Саду имају изузетно добру сарадњу са градоначелником и потпредседником СНС-а Милошем Вучевићем. Наводи да је јуче био на разговору код градоначелника и да је разговору учествовао и директор ГРАС-а.

- Тема је била да се омогући и пензионерима као и свим људима старијих од 65 година у Сремским Карловцима набавка годишње преплатне карте за градски превоз по повољнијим ценама као што то имају старији грађани у Новом Саду, Београду, Нишу... – каже Шпановић - Сада да би из Сремских Карловаца дошли у Нови Сад градским превозом морамо да платимо 180 динара за карту у једном правцу, што је пензионерима и старијим људима од 65 година много. Општина Сремски Карловци има веома скромне материјалне могућности да то реши и мислим да ћемо имати градоначелниково  разумевање за тај наш проблем као и онда када смо му се жалили да Сремски Карловци немају службу хитне помоћи. Ради се о општини коју због њене богате историје и културе посећује много туриста и треба да има хитну помоћ. Градоначелник Вучевић је имао слуха за нашу молбу, и град нам је уступио возило хитне помоћи тако да данас и општина Сремски Карловци имају своју службу хитне помоћи. Треба још да се изборимо да имамо и нашу дежурну амбуланту, да недељом ако неко прима неку терапију не мора да иде у Петроварадин.


Упитан како би оценио сарадњу са коалиционим партнерима, пре свега са владајућом СНС-ом Шпановић наводи да је сарадња одлична.

- На седници Главног одбора ПУПС-а у августу био је наш гост председник Србије Александар Вучић, са којим смо разговарали о усклађивању пензија и плате. Председник Вучић је тада рекао да ће швајцарски модел обрачуна пензија бити дорађен. Циљ је да пензије прате повећање плате, тако да, примера ради, ако се учитељицама повећа зарада, повећало би се и примања учитељицама у пензији. За то усклађивање, међутим, треба времена јер не може све ођеданпут да се уради – објашњава наш саговорник.

Када смо Шпановића питали да прокоментарише слабу излазност на референдум у недељу, он је одговорио да излазност није била слаба, проблем је био у томе што се генерално недовољно радило на томе да се ваљано припреме грађани за референдум.     

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести