Србија добила 11 чланова Националног савета за културу

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је вечерас Предлог о именовању 11 чланова Националног савета за културу, као и свих 14 предлога закона о изменама и допунама закона који су данас били пред посланицима.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Посланици су усвојили Предлог да чланове тог важног стручног и саветодавног тела чине Зоран Вапа кога је предложио Републички завод за заштиту споменика културе, Жељко Марковић (Државни архив Србије), Горан Васић (Народни музеј), Владимир Пиштало (Народна библиотека Србије), Небојша Кундачина (Народно позориште), Невена Даковић (Југословенска кинотека), Иван Јевтић (САНУ), Злата Бојовић (САНУ), Исидора Бјелаковић (Матица српска), Андраш Урбан и Сузана Кујунџић Остојић са листе националних савета националних мањина.

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић рекла је пре подне на седници парламента да су сви предложени чланови за Национални савет еминенти културни посленици и уметници.

“То су угледни стручњаци на високом нивоу, кроз животни век дали су допринос нашој и светској култури у свим областима. Поред неспорног кредибилитета гарант су да ће Национални савет за културу у четири године испунити своје задатке и поверење које ћете им дати”, рекла је Гојковић.

Она је додала да је то тело некада чинило 15 чланова, када је основано 2010. године, а да је сада процедура за њихов избор поједностављена и да га чини 11 чланова.

Додала је да је код предлагања вођено рачуна и о родној равноправности чланова Националног савета.

Претходно је Скупстина данас једногласно усвојила Предлог одлуке о разрешењу досадашњих чланова Националног савета за клутуру.

Народна скупштина усвоја је Предлог закона о изменама и допуни Закона о буџетском систему, Предлог закона о допунама Закона о порезу на добит правних лица, Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана.

Такође, посланици су једногласно прихватили и Предлог закона о изменама Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара, Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезима на имовину, Предлог закона о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање.

Усвојили су и Предлог закона о буџетској инспекцији, Предлог закона о изменама и допунама Закона о експропријацији, Предлог закона о изменама и допунама Царинског закона, Предлог закона о изменама и допунама Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе.

Предлог закона о завршном рачуну буџета Републике Србије за 2020. годину, такође је усвојен, као и Предлог закона о изменама и допунама Закона о пољопривреди и руралном развоју.

Нарона скупштина усвојила је и Предлог закона о регулисању обавеза Србије према Међународном монетарном фонду по основу коришћења средстава опште алокације специјалних права одобрених Одлуком Одбора гувернера ММФ-а од 2. августа.

Посланици су већином гласова усвојили и Предлог закона о потврђивању Споразума о зајму између КфW, Франкфурт на Мајни и Републике Србије коју представља министар финансија као “зајмопримац“ за Програм “Интегрисано управљање чврстим отпадом, фаза I”.

Пред посланицима било је и седам амандмана на пет од 14 предлога закона.

Три су се односила на Предлог закона о изменама и допунама Закона о експропријацији и по један на предлоге закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана; на употребу, држање и ношење добара; порезима на имовину као и онај о доприносима за обавезно социјално осигурање, али ниједан није усвојен.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести