Србија не одустаје од истине о случају „Рачак”

Изјава некадашњег шефа Мисије ОЕБС-а на Косову Вилијем Вокера, изречена пре две недеље у Приштини, о томе да ради на пројекту уједињења Албанаца, поново је на новинске ступце вратила многа значајна питања, која нису добила свој судски епилог.
vilijam voker, epa, valdrin xhemaj
Фото: EPA (VALDRIN XHEMAJ)

Међу њима је и случај „Рачак”, чији је Вокер био непосредни творац, а послужио је као повод да НАТО бомбардује СР Југославију.  Готово десет година касније, баш на основу оптужби на рачун Србије из тог документа, велики броја земаља признао је такозвану независности Косова.

Премијер Александар Вучић подсетио је на то да је Вокер „некадашњи агент ЦИА, доведен за шефа верификационе комисије ОЕБС-а, који је имао јасне планове стварања великоалбанске државе и који се служио неистинама, лажима и фалсификатима да би се тај политички циљ остварио”. Он је уједно најавио да ће у наредном периоду бити доста речи о улози Вилијама Вокера и последицама његовог извештаја, истакавши и да Вокерово залагање за „велику Албанију” може изазвати нестабилност.

"Видећемо све наше правне могућности да поставимо питање легитимитета и легалитета одлука које су доношене по том питању па ћемо онда да видимо и колика је штета Србији нанета на такав начин",  истакао је Вучић.

Српска полиција сукобила се 15. јануара 1999. године с албанским екстремистима у селу Рачак, код Штимља. Након што су пронађена тела 45 Албанаца, Мисија ОЕБС-а, с Вокером на челу, оптужила је српске снаге безбедности за наводни масакр над цивилима. Због тих својих „заслуга” Вокер је на Косову зарадио споменик и звање почасног грађанина Албаније.

У тренутку извођења операције „Рачак” у селу, казао је, није било цивила, већ само наоружаних припадника такозване Ослободилачке војске Косова, који су били војно организовани

Сви извештаји српске стране говорили су да су у Рачку погинули албански терористи, али је на Западу тај догађај ипак оквалификован као злочин над цивилима. Касније је судија у пензији Даница Маринковић у Хашком трибуналу доказала да су у Рачку убијени терористи ОВК-а, а не цивили, како је тврдио Вилијам Вокер. Три екипе форензичара – југословенска, белоруска и финска – утврдиле су да су на телима погинулих у селу Рачак пронађене само ране из ватреног оружја, и то из даљине. На шакама 37 од 40 тела методом парафинске рукавице откривене су барутне честице, што је доказ да су погинули непосредно пре смрти руковали ватреним оружјем, односно да су учествовали у борби.

После изношења доказа Слободана Милошевића пред Хашким трибуналом да су у Рачку вођене борбе против албанских терориста и да су погинули били припадници илегалног ОВК, из оптужбе против генерала Небојше Павковића, Владимира Лазаревића и осталих тај случај је избрисан.

И  бивши командант Жандармерије Горан Радосављевић Гури, који је предводио ту операцију, истиче да је ОЕБС био унапред обавештен о акцији, која је за сврху имала хапшење осумњичених за убиство неколико полицајаца. У тренутку извођења операције „Рачак” у селу, казао је, није било цивила, већ само наоружаних припадника такозване Ослободилачке војске Косова, који су били војно организовани.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је, говорећи о Вокеровом  извештају, оценио да је он „креатор лажног мотива и повода за бомбардовање”."Да има неке правде, њему треба да се суди",  нагласио је Дачић."Не кажем да међународна заједница није требало да одигра своју улогу, али није смела да лаже. Није реч о томе да ли је неко убијен или није, већ о томе да се рекло да су цивили, да су стрељани."

Он је додао да Гури „није ваљда толико луд” да зове телевизију да снима операцију ако она није легитимна.Дачић је недавно предложио да „проучимо све правне могућности да се против Вилијема Вокера предузму све мере”.

С. Станковић

Притисци и сломљена оловка

Шеф финског тима патолога генетичарка Хелена Ранта је уочи бомбардовања подржала Вокерову верзију о „убиству цивила”, уз ограду да износи лични став. Међутим, она је касније у аутобиографској књизи навела да је извештај о том догађају писала под притиском тадашњег шефа Мисије ОЕБС-а на Косову Вилијама Вокера и Министарства спољних послова Финске. Како пише у књизи финске форензичарке, Вокер је чак преломио дрвену оловку напола и гађао је њеним деловима јер није био задовољан њеним наводима у којима није користила „довољно убедљив језик” када је реч о српским злочинима.

 

Тешке оптужбе Клинтона и Олбрајтове

По Дачићевим речима, извештај ОЕБС-а о Рачку, који је био основа за бомбардовање СРЈ, одбачен је као доказ пред Хашким трибуналом. Уједно, он подсећа и на изјаве светских званичника о тој операцији, да је „Робин Кук тврдио да је убијено 100.000 Албанаца у рату на Косову”.

"Клинтон је рекао да су убијани жене и деца… где су овде жене и деца, постоји једна жена, ћерка локалног команданта, која се борила с пушком у руци, у њеној кући је био штаб. Такође, тада је Медлин Олбрајт рекла да су жртвама пререзани гркљани – знате какве су то оптужбе? Бајден је тада рекао да Србе све треба ставити у концентрациони логор",  подсетио је Дачић, и навео да је Црвени крст потврдио да је на Косову било 11.000 жртава, укључујући и Србе.

 

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести