Србија не пристаје на међусобно признање са Косовом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да међусобно признање Србије и Косова не стоји ни у једном акту ниједне светске организације, ни ЕУ, као ни у једној резолуцији.
aleksandar vucic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Замољен да прокоментарише честитку председника САД Џозефа Бајдена коју му је упутио поводом Дана државности Србије, у којој се помиње међусобно признање, Вучић је истакао да разуме да је то нова америчка политика, али да његов одговор неће бити другачији од оног из Беле куће јесенас - да Србија на то не пристаје. Иако тога није било у прошлогодишњој, Трамповој честитки, Вучић је напоменуо да је било покушаја да се та синтагма наметне као нешто што је требало да прихватимо као коначно решење и у Вашингтонском споразуму. „Већ сам им једном у лице рекао шта мислим о међусобном признању и мој одговор неће бити другачији”, поручио је Вучић, процењујући да је јасно да ће комплетна америчка спољно-политичка иницијатива ићи у том смеру. Наводи и да му различите идеје “падају на памет”, како би он могао да честита америчком председнику 4. јул, али да је најважније да реагује одговорно и да чува интересе Србије. Поручује да је за Србију Сретење црвено слово, важно и као државни и као црквени празник, јер је много тога започето и направљено на Сретење.

- То је за нас много важнија ствар, него што су албанске и америчке жеље. Немам ништа против да они нешто желе, имамо и ми, не само жеље, већ и другачију реалност, уз слободарску традицију нашег народа – констатовао  је Вучић. Напоменуо је да је јасно да су изјаве које су долазиле од албанских политичара са Косова, потпуно америчка идеја, „да нису желели разговоре о две Немачке и другим решењима, већ је јасно да хоће потпуно понижење Србије, а на ту врсту понижења све што могу да кажем рекао сам у лице у Белој Кући„. Додаје да не мисли да Рамуш Харадинај  лаже када говори о уједињењу са Албанијом. „Напротив, иду са померањем граница све време, а само је питање када долазите до зида”, упозорио је он. Србија је, истиче, увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, поштујући и став САД, као и ставове Русије и Кине. Упитан шта поручује онима који кажу да ће Србија признати Косово, каже  да ће пре ставити “главу на пањ”, него потписати било какав папир са признањем. Позива Србе на КиМ да изађу на предстојеће изборе и гласају за Српску листу, додајући да је то важно јер је очигледно да се ствари компликују, као и око Републике Српске, јер ће притисци бити много већи и тежи.


Вежба „Врх копља 2021”

Председник је поручио да ће политика убрзаног снажења Војске Србије бити настављена, јер је њена улога веома значајна у безбедносном и политичким условима савременог света. Вучић је јуче присуствовао војној вежби „Врх копља 2021” у касарни „Растко Немањић„ у Панчеву, на којој је приказана оспособљеност 72. бригаде за специјалне операције. Вежба се састојала из седам делова - извиђања, поседања линије блокаде, напада на терористичке снаге у сеоском амбијенту, дејству на отето возило, напада на терористичке снаге у урбаном амбијенту, потом у изолованом објекту и уништавање импровизованих експлозивних направа. Вежба „Врх копља 2021”

Председник је поручио да ће политика убрзаног снажења Војске Србије бити настављена, јер је њена улога веома значајна у безбедносном и политичким условима савременог света. Вучић је јуче присуствовао војној вежби „Врх копља 2021”у касарни „Растко Немањић„ у Панчеву, на којој је приказана оспособљеност 72. бригаде за специјалне операције. Вежба се састојала из седам делова - извиђања, поседања линије блокаде, напада на терористичке снаге у сеоском амбијенту, дејству на отето возило, напада на терористичке снаге у урбаном амбијенту, потом у изолованом објекту и уништавање импровизованих експлозивних направа.


Председник САД Џозеф Бајден упутио је писмо-честитку председнику Србије Александру Вучићу поводом Дана државности Србије. Бајден је подсетио на 140 година партнерства двеју земаља, уз тврдњу да САД и и даље остају непоколебљиви у подршци европским интеграцијама  Србије, подстичући „ тешке кораке ка постизању тог циља, укључујући неопходне реформе„. Посебно истакао подршку Вашингтона постизању „свеобухватног споразума о нормализацији с Косовом, који је фокусиран на међусобно признање”. На крају честитке наводи да се радује сарадњи са Вучићем „на продубљивању пријатељских веза између наших земаља и јачању односа између Србије и Сједињених Држава„. Одговарајући на питање од односима са Црном Гором, Вучић је подвукао да је свакоме јасно да политика великоцрногорског национализма Мила Ђукановића и његова антисрпска хистерија, коју шири месецима, не може да донесе озбиљне резултате. Констатовао је да све оно кроз што је српски народ прошао у Црној Гори, њих готово 29 одсто, показује да су херојски издржали сваку врсту притиска којем су били изложени.

- Сем ваздуха, готово све им је било ускраћено у тим деценијама. Ти људи нису могли да буду ни председници, потпредседници влада, председници општина, нити било шта другоАли, свака реч коју је изговорио, више говори о њему и њима, него о мени - рекао је Вучић.

Говорећи о последњим хапшењима, Вучић је казао да је држава постигла огроман успех у обрачуну са криминалом и није дозволила, као што је то допустио бивши режим, да мафија управља земљом и убије премијера, већ је успела да их победи и и стави те људе иза решетака.

- Постоје у друштву наравно људи који и те како добро раде са мафијом. То нису само они који се клибере када се сликају са убицом попут Владе Јапанца или са Елезом или још горима. Дакле, суштина је у томе да има много људи у државним органима који мисле да могу да зараде непоредиво више и онда се чудите колика имају примања, а да им плате нису биле толике - рекао је Вучић. Поручује да је држава показала да нема заштићених и да се већ испитују и неки припадници полиције и БИА који су били умешани у криминал. Подсећа да су пре 10 дана они који га нападају говорили - „не сме Вучић да их дира јер су његови и заштићени пошто обављају послове за владајућу странку”.

- Када су сви похапшени, онда не знају шта ће, па кажу да се једна од њих некад сликао са мојим сином- казао је Вучић - Моје слике нисте видели нигде, али нису слике те, већ кривична дела која треба да покажу ко је поштен а ко није. Сликао сам се ја и са Ђиласом, па где ће горе од тога, имам 20 или 30 слика са њим, али то не значи да сам ја лопов и да сам украо више од 600 милиона евра - напоменуо је Вучић. На питање како гледа на најаве представника “бојкот опозиције” да ће их у међустраначком дијалогу представљати Бојан Пајтић, одговара да му је свеједно „ко ће представљати бивши режим, оне који су уништили земљу”.      

Хвалили су Зорану и Небојшу

Вучић је оценио да министар одбране Небојша Стефановић посвећено ради свој посао и да од њега очекује велике и одличне резултате, при чему је негирао да између њих двојице постоји сукоб.

- Када им се учинило да имамо свађе, помислили су да ће ме срушити хвалећи Зорану, потом кренули да хвале Небојшу…  Кад су видели да не иде тако, онда су кренули „е, ајде сад да опет срушимо Небојшу, зато што Вучић неће да иде против њега”, или не онако како су они замислили. Држава је сувише озбиљна ствар да би се неко играо личних анимозитета у  вођењу државе - истакао је Вучић, додајући да ће, ако има нешто да замери Небојши Стефановићу, „а не тиче се државних, интереса, већ наших интереса”, то рећи у четири ока.

О познанаству и блискости

Председник каже да новог кандидата за председника Врховног касационог суда, Јасмину Васовић, познаје више година, али да је ипак много мање близак с њом него са садашњим председником Александаром Степановићем.

- Најближи ми је судија Степановић, њега познајем још са факултета. А као што видите једино што ради Степановић, осим одлазака по различитим амбасадама, то је како и на који начин да нападне мене и своју државу, пошто је то ваљда нешто што доноси највише поена  - појаснио је Вучић, одговарајући на питање новинара.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести