Државном церемонијом обележен Дан примирја у Првом светском рату

БЕОГРАД: Свечаном државном церемонијом и полагањем венаца на Спомен костурницу бранилаца Београда на Новом гробљу обележен је Дан примирја у Првом светском рату.
s
Фото: Tanjug (Nikola Anđić)

Венце су положили председник Скупштине Србије Ивица Дачић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници дипломатског кора, као и Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Част ми је да вас у име председника Србије Александра Вучића и своје лично име поздравим, поносно стојећи на месту које је симбол страдања свих хероја историје који су храброшћу у срцу, вером у себе и неизмерном љубави према отаџбини, иако војно и бројчано слабији, изборили немогуће, рекла је Кисић Тепавчевић, обраћајући се присутнима.

Подсетила је да је на данашњи дан, пре више од једног века, окончан Први светски рат и да се стало на пут "наизглед непрекидном вихору страдања који је претио да истреби многе народе Европе, укључујући и српски народ".

Како је додала, заустављено је страдање човечанства и отпочео период мира и обнове земље.

Данас, обележавајући овај историјски дан, Србија као гарант безбедности на Балкану даје потврду миру и добрим односима који и даље трају и стоје као чврста основа за наставак и унапређење сјајне међународне сарадње. Показујемо да чувамо сећање на нека прошла времена, али градимо и будућност у којој ће нам партнери бити и бивше земље противнице, истакла је Кисић Тепавчевић.

Навела је да једна земља може бити снажна и имати јаку војску, а да своје циљеве не мора постизати и победе добијати ратовањем, те поручила да овај дан за све нас треба да буде снажно сећање, али опомена да се никада не понове страдања Великог рата.

Истакла је да су главно оружје 21. века које нас води у бољу будућност мудрост и дијалог којим, додала је, грађани Србије теже трудећи се да на тај начин стекну што већи број сарадника и пријатеља како би заједно, успешном сарадњом, на обострано задовољство и добробит, остварили зацртане циљеве.

Кисић Тепавчевић је нагласила да прошлост никада не сме стајати на путу будућности и напретка, али исто тако не смемо је ни препустити забораву.

Навела је да Србија то не сме и неће никада дозволити јер су, додала је, успомена на претке и историја коју имамо наше богатство и понос и не смеју никада бити заборављене. Поручила је да је наша дужност да подсећамо себе и садашње и будуће генерације да се на провереним вредностима из прошлости успешно може планирати и градити будућност.

Управо зато, окупљени овде, одајемо им пошту уз обећање да их ми, као ни будуће генерације, никада нећемо заборавити и да ћемо сачувати и неговати непроценљиви дар благостања и тешко извојеваног мира који су нам управо они подарили. Нека им је вечна слава, закључила је Кисић Тепавчевић.

Фото: Tanjug (Nikola Anđić)


Постхумно: Орден и 12 медаља за заслуге за лично херојство

Председник Србије Александар Вучић Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликовао је постухумно за изузетне заслуге и дело лицног херојства у лечцењу и заштити становништва др Миодрага Лазића.

Истим Указом постхумно је додељено и 12 златних медаља за заслуге са истим образложењем.

У документу који је објавио Службени гласник наводи се да су Златним медаљама за заслуге постухумно одликовани Драган Марковић, Владимир Жугић, Биљана Натић Љумовић, Горан Иванковић, Војкан Шулубурић, Душанка Живковић, Мирослав Васић, Драгослав Арсић, Станислав Остојић, Мирослав Јовановић, Милан Милеуснић, и Славица Гујаница.


Фото: Tanjug (Nikola Anđić)

Примирје је потписано у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, ступило је на снагу у 11 сати и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.

У Србији је овај дан први пут званично обележен 2012. године.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, а у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета.

Лекари и здравствени установе одликовани за спречавање ковид-19

Указом председника Србије Александра Вучића одликовани су 64 здравствена радника и здравствене установе, као и други појединци за изузетне заслуге и допринос спровођењу активности на спречавању заразне болести ковид-19.

Орден Карађорђеве звезде првог степена додељен је Предрагу Кону и Мијомиру Пелемишу, док су исти орден другог степена добили Бранислав Тиодоровић, Горан Стевановић, Даница Грујичић, Бранимир Несторовић и Срђа Јанковић, а трећег степена Ивани Милошевић, Небојши Лађевићу, Марији Здравковић и Радмили Јанковић.

Фото: Tanjug

Златном медаљом за заслуге одликовани су Владимир Нешић, Огњен Ристић, Весна Туркулов, Петар Сворцан, Весна Допуђа Пантић, Наташа Петровић Станојевић, Душан Јовичић, Слободан Милисављевић, Драгош Стојановић, Весна Савић, Александар Стојић, Владимир Ђукић, Владимир Радовић, Радица Аврамовић, Ана Стојковић, Марија Миленковић, Иван Палибрк, Александра Петровић, Нада Милановић, Ненад Ристовић, Муамера Турковић, Биљана Глишић Угрица, Љубинка Цветановић, Наташа Јанковић, Угљеша Јовичић и Иво Удовичић.


За спречавање ковида одликовано 16 војних лица

Председник Србије Александар Вучић одликовао је 16 припадника Министарства одбране и Војске Србије поводом ангажовања на спровођењу мера за спречавање ширења заразне болести ковид-19 и помоћи цивилном становништву.

Орденом белог орла с мачевима трећег степена одликовани су бригадни генерал Јелесије Радивојевић и пуковник Радивоје Анђелковић.

Орден заслуга за одбрану и безбедност трећег степена додељен је Драгану Коруги, а Сребрна медаља за храброст - Бориславу Крњајићу и Тому Зорзићу.

Сребрне медаље за заслуге добили су Срђан Лазић, Петар Ћурчић, Милан Младеновић, Милан Јовановић, Негован Иванковић, Момчило Марић, Мирослав Љиљак, Горан Петровић, Јовица Дељанин и Далиборка Радишић, док је Златну медаљу за ревносну службу добио Зоран Смиљковић.


Фото: Tanjug

Истом медаљом одликоване су и установе: Институт за трансфузију крви Србије, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Институт за јавно здравље Војводине, Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”, Институт за примену нуклеарне енергије ИНЕП, и Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство ИМГГИ.

Златне медаље за заслуге додељене су и ЈКП „Водовод и канализација” Нови Сад, ЈКП „Водовод” Сремска Митровица, као и појединцима.

Сребрне медаље за заслуге добили су Завод за биоциде и медицинску екологију – Београд, ЈКП „Градска чистоћа” – Београд, Градски завод за јавно здравље – Београд. Геронтолошки центар Београд, Геронтолошки центар Нови Сад, Геронтолошки центар Шабац, Управа за извршење кривичних санкција, Национална организацију особа са инвалидитетом Србије, Удружење Џедајски покрет – Ниш, и Центар за дневни боравак деце, омладине и одраслих лица са сметњама у развоју „Мара” – Ниш.

Сребрну медаљу добили су и појединци Горан Бојовић, Младен Мијатовић, Ана Стаменковић, Ивана Божовић, Владимир Законовић, Милица Марковић, Божица Велоусис, Бранко Антић и Жељко В. Зиројевић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести