Србија заинтересована за мирнодопску употребу нуклеарне енергије

СОЧИ: Србија је данас први пут наступила на међународном форуму Атомекспо у Сочију, који је један од главних догађаја у светској нуклеарној индустрији, а Владу Србије представља министар за иновације Ненад Поповић.
popovic, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Поповић је рекао новинарима да је Србија заинтресована за мирнодопску употребу неклеарне енергије.

Министар Поповић ће сутра у име српске владе потписати споразум о сарадњи са генералним директором Росатома - државне корпорације Русије за нуклеарну енергију Алексејем Лихачовим.

"Веома је значајно што Србија данас први пут учествује на овој великој изложби и конференцији. Овде ће бити приказане најновије иновације и технолошка достигнућа у коришћењу атомске и нукларне енергије у мирне сврхе, а пре свега у медицини, пољопривреди и другим индустријама, које могу да апсорбују ово знање на корист грађана и целог друштва", рекао је Поповић.

Атомекспо, који се одржава од 14. до 16. маја, највећа је изложбена и пословна платформа за дискусију о тренутном стању нуклеарне индустрије и постављању будућих трендова и одржава се једном годишње, почевши од 2009. године у организацији Државне корпорације за атомску енергију РОСАТОМ.

Учествује више од 600 светских компанија и више од 1.500 експерата у тој области, а акредитовано је више од 400 представника медија.

Учесницима АТОМЕКСПО 2018 ће бити пружена прилика да представе свој портфолио светским лидерима нуклеарне енергије.

Форуму присуствују руководиоци кључних компанија које раде у глобалној нуклеарној индустрији, владиним агенцијама, међународним и некомерцијалним организацијама и водећи стручњаци.

Форум укључује изложбу и конвенцију са обимним пословним програмом који је усредсређен на пленарне дискусије са највишим руководством и руководиоцима. 

Фото: Танјуг (Видео)

Теме о којима се дискутује на панелима и округлим столовима обухватају најважнија питања у нуклеарној индустрији данас. Водеће компаније из глобалне нуклеарне индустрије и сродних сектора представљају своје оригиналне технологије и дизајн на изложби.

Форум пружа одличну могућност за умрежавање, успостављање пословних контаката и потписивање споразума о партнерству.

Осим пословних догађаја, учесници Форума имају могућност да посете нуклеарне електране и друге објекте нуклеарне индустрије кроз организоване техничке излете, као и да уживају у забавном и културном програму.

Главни медијски центар је олимпијска информативна платформа, у којој су током 2014. године, одржане 22. Зимске олимпијске игре и 11. Параолимпијске зимске игре током којих је било присутно више од 8.000 представника медија.

Русија за већу сарадњу у развоју мирнодопске нуклеарне енергије

СОЧИ: Међународни форум Атомекспо отворен је данас у Сочију пленарном сесијом "Глобално партнерство - заједнички успех", а председник Русије Владимир Путин је тим поводом поручио да Русија жели да појача међународну сарадњу у циљу развоја нуклеарне енергије за мирнодопске сврхе.

Начелник администрације председника Русије Сергеј Киријенко, који је и председник Управног одбора Росатома, на званичном отварању Атомекспа прочитао је поруку Путина, који није мого да присуствује том скупу.

"Русија је лидер у развоју нуклеарне енергије", навео је Путин додајући да Русија жели додатно да појача ту позицију управо међународним партнерством.

Путин је у поруци поздравио учеснике Атомекспа истичући да је тај форум у претходних 10 година израстао у најважнији догађај у тој области, као и да данас Атомекспу присуствују велике компаније.

Како је рекао, на том престижном форуму се воде дискусије на високом нивоу у области развоја нуклеарне енергије.

Путин је истакао и да очување животне средине, као и развој одрживе енергије, треба да буде приоритет у наредном периоду, али и да нуклеарна енергија има лидерску позицију у развоју одрживе енергије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести