Сремски Карловци и Шид сигурно чекају нове председнике општина

НОВИ САД: У свих осам општина у Срему 21. јуна одржаће се локални избори. Неке општине извесно је добиће ново ру­ководство, док ће бираћи највећи избор имати у Старој Пазови због највећег броја изборних листа, а у Пећинцима ће бирати између три понуђене политичке опције.
sremski karlovci, ssusnjevic
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

У Шиду ће наступити четири изборне листе, али је извесно да ће, без обзира на исход избора, ова општина добити новог председника, јер се актуелни председник општине Предраг Вуковић не налази на изборној листи СНС. Такође, и председник општинског парламента биће дефинитивно ново лице, јер се ни Велимир Ранисав­ље­вић не налази на напредњачкој листи, а водио је Скупштину Шида у овом мандату. Напредњаке предводи Дејана Крсмановић, покрајинска посланица СНС у одлазећем мандату, а други на листи је Зоран Семеновић, заменик председник шидске општине.

Листа “Александар Вучић - За нашу децу” има свих 39 кандидата за одборнике, колико места има и локална скупштина, док су остале листе предложиле мање кандидата за одборнике. Српска радикална странка, чију листу предводи Стеван Лазић, дипломирани правник, пред­ложила је 13 кандидата за одборнике, коалиција Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије коју преводи студенткиња Николина Бибић  26 кандидата, а Војвођански фронт - Уједињени за демо­крат­ски Шид, који чине Лига социјал-

демократа Војводине, За­једно за Војводину, Војвођан­ска партија, има 13 одбор­ничких кандидата. Ову листу предводи Дејана Ђурђевић, докторанд геонаука. Занимљиво је да све четири листе за изборе у Шиду предводе млади од 24, колико година има Николина Бибић, до 33 године колико има Дејана Крсмановић.

У Иригу ће на гласачком листићу за локалне изборе бити пет изборних листа. Српска напредна странка на листи има 19 кандидата, а актуелни председник општине Стеван Казимировић је на 4. месту на листи. Први на листи је посланик СНС у покрајинском парламенту Тихомир Стојаковић. Социјалистичка партија Србије има 18 кандидата на изборној листи, а Српска радикална странка 15. Војво­ђански фронт, као и Покрет обнове Краљевине Србије, има­ју по 19 кандидата.

У Сремским Карловцима има укупно шест изборних листа и опција. Водећа Српска напре­дна странка је на прво место од укупно 25 кандидата за одборнике ставила Марину Јанковић, а на другом месту је актуелни начелник општинске управе Стефан Стевић. На листи нема председника оп­штине Ненада Миленковића, што указује да ће ово сремско место добити новог председника након 21. јуна. Коалиција СПС-ЈС има 25 кандидата и на првом месту је историчар др Жарко Димић. Радикале предводи одборник Драган Тришић, а ту је и нова група грађана - Карловачка листа, коју предводи досадашњи потпредседник Скупштине Војводине др Иван Стијеповић. Војвођански фронт има 24 кандидата за одборнике, а на првом месту је некадашњи главни и одговорни уредник “Карловачког листа” Бранислав Санчанин. На изборима у Карловцима учество­ваће и Покрет обнове Краље­ви­не Србије са 10 кандидата за од­бор­нике.


У Беочину пет опција

У Беочину такође постоји пет опција. Листу СНС предводи актуелни председник општине Митар Милинковић, а на другом месту је председник Скупштине општине Зоран Стокућа. Листу Социјалистичке партије Србије предводи Мирјана Малешевић Милкић, а своје кандидате имају и Српска радикална странка, Војвођански фронт и Јединствена Србија која, за разлику од осталих општина, у Беочину излази независно од социјалиста и са листом од 20 кандидата.


У Руми на изборима наступају четири листе, али је само листа око Српске на­предне стран­ке предала списак 43 кандидата, колико локална скуп­штина има одборничких места. Ову листу предводи председник општине Слађан Манчић. На листи ове године нема Александра Мартино­­вића, бившег председника Скупштине општине, који је у протеклом мандату био од­борник, али и шеф посланичке групе СНС у Народној скуптини Републике Србије.  Листа Социјалиста и Јединствене Србије има 30 кандидата, а предводи је Владимир Малетић, дипло­мирани економиста из Руме, док су радикали и Зелена странка с листом “Нек маске падну” предложили по 15 кандидата. Радикале у трци за одборничка места предводи Иванка Кандић, туристички техничар из Пла­тичева, а “зеле­не” Душанка Стефа­новић Ради­савље­вић, ди­пломирани фармацеут специјалиста из Руме.


Највише листа у Старој Пазови – девет

Општина са највећим бројем изборних листа у Срему је Стара Пазова где ће пред бирачима бити чак девет листа. СНС предводи актуелни председник општине Ђорђе Радиновић, док групу грађана “Шаком о сто” предводи Јован Тишма, некадашњи председник општине у време власти Демократске странке. Учествују и “Покрет за општину Нова Пазова” одборнице Ане Пејовић Станковић, “Избор за нашу општину” Милана Турањанина, СПС и ЈС, СРС, ПОКС и група грађана “Покрет Подунавље” и Зелена странка.


И председник општине Инђија Владимир Гак на­лази се као први на напред­њачкој листи за локалне изборе у тој општини. У Инђији је Општинска изборна комисија прогласила пет листа, а на листи “Александар Вучић - За нашу децу”, као друга се налази Драгана Радиновић, заменица председника општине, а трећи на листи је Милан Радуљица, отац кошаркаш­ког репрезентативца Мирослава Радуљице. И ова листа поднела је листу с именима свих 37 кандидата колико има инђијска скупштина. Друга изборна листа је “ИНЂИЈАИТИ” - Др Милица Ка­линић, која је, уједно и прва на тој листи од 25 кандидата. Т

рећи су социјалисти који су пријавили 35 кандидата за одборнике, а прва на листи је Дуња Васић, дипломирани економиста. Четврта на гла­сачком листићу је листа Српске радикалне странка са 13 кандидата, а први на листи је Љубомир Главашевић, предузетник из Крчедина.  Пета листа на листићу за локалне изборе у Инђији биће “Грађанин 2020” која има 13 кандидата. Занимљиво је да сви сви рођени деведесетих година. најстарији 1990. године, а најмлађи 1999. године. Листу предводи студент Страхиња Јовановић који је и носилац листе.

У општини Пећинци на изборима ће се за своје представнике за локалну скупштину надметати три листе: коалиција око напредњака, СПС и СРС. Листу “Александар Вучић - За нашу децу” предводи Жељко Трбовић, актуелни председник општине, а друга је др Дубравка Ковачевић Суботички, која је била не челу локалног парламента. И у Пећинцима напредњаци су предали комплетну листу с 30 кандидата, социјалисти које предводи Никола Ђуричић, дипломирани правник, предло­жили су 18 одборничких кандидата, а радикали су предали листу с 20 имена. Први на тој листи је Мирослав Радојчић, машински техничар. Пећинци су остали општина с најмање изборних листа јер је Опш­тинска изборна комисија одбила проглашење листе “Бата Мар­ковић - Достојан­ствено, без страха” због, како је наведено, више неправилности које нису отклоњене у законом предви­ђеном року. Тако да ће ова опозициона изборна листа остати без могућности да провери своју снагу на изборима 21. јуна.

Александар Савановић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести