Српска дијаспора подржала државну политику Србије и Србе на КиМ

БЕОГРАД: Српске организације из дијаспоре и региона пружиле су вечерас подршку државној политици Србије и српском народу на Косову и Метохији, након вести да је постигнут договор Београда и Приштине о документима.
srbija zastava, Fonet
Фото: FoNet

Забринути због провокација и безбедносне нестабилности којима су изложени припадници српског народа на КиМ, као и због чињенице да привремене институције у Приштини чине све како би онемогућиле нормалан живот Србима на КиМ, српске организације из региона су изразиле пуну подршку државној политици Србије и напорима државног руководства на челу са председником Вучићем да се очувају мир и стабилност, наводи се у саопштењу српских организација.

У саопштењу се додаје да ће Срби из региона и дијаспоре бити у сваком тренутку уз матичну државу, заступајући политику засновану на међународном јавном праву и Уставу Србије.

Шаљемо подршку Србима на КиМ, молећи се да у овим суровим околностима издрже, сачувају мир, своје породице и вековна огњишта. Поручујемо им: ''Ваша браћа и сестре из региона и дијаспоре су уз вас'', закључује се у саопштењу.

Међу потписницима заједничке изјаве су Момчило Вуксановић, председник УО конференције српских организација из региона, Црна Гора, затим, Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у

Северној Македонији, Огњен Крстић, председник Савеза Срба у Румунији, Ђуро Ћетковић, председник Савеза Срба Француске.

Осим њих потписницу и Андреја Ловић из Централног савета Срба у Хесену, Момчило Весовић, председник Савеза АКУД Републике Српске, Владимир Кокановић, председник Савеза Срба Словеније, Душан Алексић, председник Савеза Срба Италије, Љубомир Алексов, представник српске заједнице у парламенту Мађарске, Дејан Дракулић, председник Заједничког већа општина Вуковар и Душица Рунић Трнинић, начелница општине Дрвар у БиХ.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести