Српска листа: ЕУ да спречи Куртија да крши споразум о регистарским ознакама

БЕОГРАД: Српска листа позвала је данас међународне представнике, а пре свега Европску унију, да најхитније спрече премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да "крши споразум о регистарским ознакама и тиме онемогуће даљу ескалацију на терену".
srpska lista
Фото: Tanjug, arhiva

"Док међународни представници ћуте, диктаторски режим Аљбина Куртија наставља са тортуром, малтретирањем Срба и кршењем потписаних споразума", саопштила је Српска листа.

 Листа наводи да су медјународни представници, ЕУ и њихови представници одговорни за спровођење споразума о регистарским ознакама, који су српском народу гарантовали  да ће се потписано поштовати.

Како је саопштила Српска листа, данас је на административним прелазима Јариње и Брњак, противно споразуму из новембра прошле године Куртијева полиција малтретирала наше грађане и претила забраном уласка на Косово и Метохију, претила забраном употребе моторних возила са КМ регистарским таблицама, и директно одузела право на слободу кретања нашим грађанима.

"Мир је потребан свима на овим просторима осим Аљбину Куртију који је у свега пар недеља повукао сијасет потеза које су додатно унели немир међу наше грађане, почев од отимања српске имовине, прекопавања локалних путева, преко наставка градње импровизоване базе специјалних јединица на Бистричком мосту…", подсећа Српска листа.

 Наводи се да ЕУ као гарант споразума мора најхитније да осуди кршење споразума и стави до знања Куртију да мора поштовати потписани споразум.

"Српски народ неће мирно гледати гажење основних људских права и кршење споразума којима се та права нашег народа гарантују", додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести