Српска листа: Реаговати на звецкање оружјем из Приштине 

ПРИШТИНА:  Српска листа је данас саопштила да очекује реаговање међународне заједнице на звецкање оружјем политичких представника косметских Албанаца и одбацила тврдње да Срби на Косову и Метохији подржавају формирање такозване "војске Косова".
Srpska lista  Foto: Srpska lista
Фото: Српска листа

"У неспособности да свим грађанима на Косову и Метохији обезбеде боље услове за живот, политички представници косметских Албанаца грађанима нуде ратне и сепаратистичке приче", истиче се у саоштењу и додаје."Тако су данас изјавили како за Приштину рат са Србима није завршен, на шта очекујемо најхитнију реакцију међународне заједнице, напомиње Српска листа и истиче да је звецкање оружјем више него опасно за мир и безбедност свих на Балкану."

Српска листа истиче да је ноторна лаж да Срби подржавају формирање тзв. косовске војске.

"Још једном понављамо да Српска листа никада неће дати подршку за формирање такве квази војске, која је противна Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Кумановском војно-техничком споразуму, али пре свега интересима и безбедности српског народа и државе Србије", напомиње се у саопштењу.

Српска листа подсећа оне, који то желе да забораве, да Кумановски споразум не предвиђа формирање никакве нове војске на територији КиМ, где једине војне снаге могу бити Кфор и до хиљаду припадника Војске Србије, уз сагласност Кфора.

Раније током дана, косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је на прес конференцији да ће ће косовска војска бити формирана у току ове године и да је војска "добила поверење свих страна, чак и Срба са Косова". 

"Са Србијом смо имали рат који је прекинут 9. јуна 1999. године, али званично ће рат бити прекинут када две стране признају једна другу. Баш као што је признала Хрватску, Босну, Србија би требало да призна и Косово. Ово је у нашем интересу и не треба да се плашимо да заједно седнемо за преговарачки сто и озваничимо признање", рекао је Харадинај.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести