„Српско хрватска“ утакмица у Таванкуту за боље односе две државе

СУБОТИЦА - Најбољи фудбалери хрватске и српске мањине у Србији и Хрватској одиграли су пријатељску утакмицу у Таванкуту, селу недалеко од Суботице.
1
Фото: Dnevnik.rs

Утакмица је била и повод за састанак политичких представника Хрвата из Србије и Срба из Хрватске, са циљем да кроз културу и спорт се створе бољи односи између две државе. Лидер Самосталне демократске српске  странке посланика у Хрватском сабору Милорад Пуповац приликом посете Суботици рекао је да они треба да буду пример и мост добре сарадње између мањина у две државе.

„ Ми треба да будемо пример и мост те сарадње ка развијању бољих односа између две земље.Како можемо поправљати комуникацију, развијати сарадњу. Наша искуства су различита, али циљеви исти. Ми сви желимо исто, а то је бољи живот и остваривање већих мањинских права у обе земље. Треба да се искористи прекогранична сарадња и Хрватска и Србија нису довољно искористили те могућности“, , рекао је лидер Самосталне демократске српске  странке посланика у Хрватском сабору Милорад Пуповац.

Сарадња у области културе, образовања, као и прекограничних пројеката била је тема разговора на састанку у Суботици између представника српске мањине у Хрватској и хрватске у Србији. Обе мањиске партије боре се за бољи живот и веће остваривање мањинских права својих припадника.

Фото: Dnevnik.rs

„Размена искустава у начину фукнционисања и организовања не само политичких странака, него  када су и у питању одређени напори који се чине на плану едукације. Пре свега младих припадника две мањинске заједнице. Сарадња треба да буде институционална  и на вишем нивоу. Ово није први састанак и ми већ известан период сарађујемо“, каже председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов је истакао да је овај састанак последица дугогодишње сарадње  у области културе и спорта и да та сарадња треба да се прошири и на ИПА пројекте.

Председница Хрватској националног већа у Србији Јасна Војнић каже да је тема разговора била и сарадња области културе и  образовања и да су већ договорени неки конкретни кораци. Договорена је размена ученика између две земље.

Након сусрета у ДСХВ-у Пуповац и Жигманов састали су се и са  градоначелником Суботице, Богданом Лабаном у Плавој Сали Градске куће, као и са представницима удружења избеглих и прогнаних Срба из Хрватске Састанак је организовало  Хрватско национално вијеће (ХНВ), Заједничко вијеће опћина и Српско народно вијеће у Хрватској, уз подршку фудбалских  националних савеза Србије и Хрватске.

Фото: Dnevnik.rs

Упитани да ли препоручују грађанима Србије да летују у Хрватској, лидери обе политичке партије рекли су да не треба да неколико инцидената утиче на то да се српски туристи одустану од летовања код комшија. Пуповац, Жигманов и Војнићева сложили су се да на жалост у медијима се увек пише само о лошим стварима и инцидентима.

С.Иршевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести