Шта пише у Извештају ЕК о напретку Србије

БРИСЕЛ: Европска комисија у Извештају о напретку Србије у процесу евроинтеграција наводи да су преговоири с нашом земљом напредовали, и да је отворено 12 поглавља, од којих су два привремено затворена.
Sedište EU, Brisel  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Укупна брзина напретка Србије зависи од напретка у области реформи, посебно од брже реформе правосуђа, као и нормализације односа са Косовом", пише у Извештају ЕК, у који је Танјуг имао увид.

Економске реформе у Србији настављају да дају резулате, посебно у области макроекономске стабилности земље, али ниво јавних и приватних инвестиција остаје низак, те се мора побољшати пословно окружење за мала и средња предузецза, оценила је Европска комисија. 

"Велике структурне реформе јавне администрације, пореских власти и државних предузећа и даље су некомплетне", наводи се у Извештају.

Комисија, наиме, сматра да је да је у даљим приступним преговорима најважније да Србија "развије и одржи појачан административни капацитет како би се бавила питањима која се односе на ЕУ".

ЕК у извештају наводи да Србија мора значајно да продуби свој ангажман у дијалогу с Косовом, што укључује имплементацију већ договорених споразума о енергетици, мосту у Косовској Митровици, заједничком управљању прелазима и признавању диплома. 

Иницијатива председника Србије Александра Вучића да покрене унутрашњи дијалог о Косову оцењена је као добродошла, а Србија се позива да настави са позитивном улогом коју има у региону у циљу побољшања регионалних веза и очувања стабилности.

Известан напредак, како се наводи, ЕК бележи у области владавине права, али уз напомену да Србија мора да "појаца напоре и испоручи више резултата, посебно у погледу обезбедивања услова за слободу изражавања, јачања независности и укупне ефикасности правосудног система као и да обезбеди одржив напредак у борби против корупције и организованог криминала, укључујући и прање новца".

У делу извештаја, тачније у разради појединих питања, Европска комисија помиње председничке изборе одржане у априлу 2017. те констатује да су бирачи имали "добар избор кандидата", али да се у обзир морају узети препоруке међународних посматраца које се односе првенствено на "транспарентност и интегритет изборног процеса у току изборне кампање".

Помиње се такође да је Србија први пут добила премијерку, али и да Парламент још нема ефикасан надзор над извршном влашћу.

Транспарентност, свеобухватност и квалитет законодавства мора бити побољшани, а међупартијски дијалог унапређен, наводи се у извештају, уз упозорење да се коришћење хитних процедура мора смањити, а да се улога независних тела мора у потпуности признати.

Уставне реформе су неопходне за усклађивање с ЕУ стандардима у појединим областима, поручују из ЕК, уз оцену да је Србија "осредње припремљена у области реформе јавне администрације". 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести