Шта пише у захтеву за одузимање Цетињског манастира од СПЦ

ПОДГОРИЦА: Скупштина Цетиња најавила је да ће о захтеву за враћање Цетињског манастира неканонској Црногорској православној цркви бити на дневном реду у уторак, 14. септембра, чији основ је петиција коју је потписало три одсто пунолетних грађана Престонице с правом гласа.
c
Фото: Tanjug (shutterstock.com/ Olga Ilinić, ilustracija)

Захтев је у позиву за седницу наведен као друга тачка дневног реда: „Грађанска иницијатива за враћање Цетињског манастира Црногорској православној цркви“, пише Цетињски лист (РТВ Цетиње).

Реч је заправо о захтеву групе од преко 600 потписника, који су на иницијативу групе грађана Цетиња поднели парламенту Престонице, још 6. јула ове године, и насловили га као "Захтев за враћање Цетињског манастира Црногорској православној цркви и давање на управу ове светиње свештенству те верске организације."

У образложењу, у које Радио Цетиње има увид, наводи се да би се, испуњавањем иницијативе кроз усвајање легитимне одлуке локалног парламента, успоставило поштовање Уставом гарантованих лудских права, као и исправлање историјске неправде, пренео је подгорички портал Дан.

Потписници петиције и захева истичу да су светињу чије враћање траже ЦПЦ-у, градиле генерације Цетињана и Црногораца, међу којима и преци или део предака потписника ове иницијативе, „да би она већ деценијама била недоступна и забрањена за коришћење верницима и свештенству ЦПЦ и суверенистичким грађанима наше Престонице".

Наводи се и да је "досадашњи и садашњи корисник Цетињског манастира, уместо хришћанске љубави и слоге, поштовања и уважавања Цетињана и Црногораца и њихових људских права загарантованих Уставом државе Црне Горе и Универзалном декларацијом Организације Уједињених нација, ову светињу злупотребљава и девастира, а она му служи за распиривање подела, изазивање сукоба и ширење мржње међу верницима и грађанима".

Испуњавањем нашег захтева успоставља се мир, слога, међусобно поштовање, хришћанска љубав, разум, истина, чување људских права и успоставља читав један век, погажена историјска правда, закључак је образложења захтева доставље Радио Цетињу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести