Стабилност Западног Балкана од виталног значаја за Европу

БЕРЛИН: Стабилност и развој Западног Балкана су од виталног значаја за Европу, а за трајну стабилност је потребан свеобухватан и одржив споразум Београда и Приштине, саопштило је Министарство спољних послова Немачке након састанка шефа дипломатије Хајка Маса са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком.
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

Западни Балкан је високо на агенди немачког председавања Саветом ЕУ, наводи министарство на Твитеру.

Оцењује се да Лајчак доноси нови замах дијалогу Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, као и да поставља амбициозне циљеве.

"Ми желимо брз, видљив напредак за људе у региону. Будућност Западног Балкана је у Европи. Зато ЕУ мора да има водећу улогу", поручују из министарства.

Додају да је за трајну стабилност у региону потребан свеобухватан и одржив споразум између Косова и Србије.

"То је кључни предуслов за реализацију европске перспективе обе земље".

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак у Берлину се састао са немачким председником Франком Валтером Штајнмајером, шефом немачке дипломатије Хеиком Масом и саветником Ангеле Меркел за спољне послове Јаном Хекером.

"Разговарали само дијалогу Београда и Приштине коме посредује ЕУ и важности првог састанка на високом политичком нивоу које се организује 12. јула након Париског самита", навео је Лајчак на Твитеру.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон у петак 10. јула организују видео самит посвећен Западном Балкану и дијалогу Београда и Приштине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести