Станковић: Јанковић више није "поузданица" опозиције

БЕОГРАД: „Саша Јанковић више није "поузданица" опозиције за каквог су га сматрали након председничких избора, оценио је данас политички аналитичар Дејан Вук Станковић.
Dejan Vuk Stankovic/Tanjug
Фото: Танјуг/видео/Дејан Вук Станковић

Он је поводом дешавања која су претходила ванредној Скупштини Покрета слободних грађана, а која су према његовом мишљењу делимично и њен епилог, рекао да је за ту партију и за њено бирачко тело није добра вест што пола председништва странке одлази и што један од оснивача оптужује лидера странке за "приватизацију партије" и "политички аутизам".

"Бирачко тело воли да верује онима који су организовани, а ПСГ шаље конфузну поруку", изјавио је Станковић за Танјуг и додао да ће вероватно због тих порука Јанковићеви гласачи одабрати неку другу опозициону странку или постати пасивни.

Према његовим речима, иако је формално Јанковић остао лидер те странке, у Покрету више није исто, јер, како наводи, странка је показала слабост у организацији и унутрашњој демократији.

"Јанковић је Скупштину ПСГ политички преживео, јер је остао тамо где је био и пре, али је оштећенији него што на први поглед изгледа и сумњам да има политички ауторитет какав је имао пре него што су странку напустили Горан Марковић, Срђан Шкоро, Душан Теодоровић и други", указао је Станковић.

За њега, Јанковићева порука о "отвореном прозору у странци, за оне који излазе и оне који улазе" звучи превише ауторативно и нимало пристојно.

Како је истакао, лидер опозиције мора да буде идеолошки, организациони, финансијски и медијски лидер, што Јанковић, каже Станковић, до сада није показао.

"Његова политичка платформа је рециклажа опиштих места које смо слушали и раније од Демократске странке, Г17 плус и других, ту нема ничег иновативног", оценио је Станковић.

Додао је да у односу на друге странке ПСГ не може да буде ауторитет, поготово што нема свог кандидата за носиоца листе за изборе у Београду, те истакао да Драгана Ђиласа користе као "смоквин лист" за властите кадровске недостатке.

"Ревитализација Драгана Ђиласа није шанса за успех ПСГ-а, него прилика да се Ђилас врати у српску политику", закључује Станковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести