Стано: Хоти обећао да ће дијалог бити настављен

Портпарол ЕУ Петер Стано је рекао да је ЕУ посредник у дијалогу и да се фокусира на ту улогу те додао да се, након поновног покретања у јулу, дијалог наставља и напредује на састанцима на експертском и највишем политичком нивоу
 Portparol EU Peter Stano Foto: Tanjug/video
Фото: Портпарол ЕУ Петер Стано Фото: Танјуг/видео

ПРИШТИНА: Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је данас, реагујући на изјаву косовског министра правде Сељима Сељимија да треба прекинути процес дијалога са Београдом, подсетио да је премијер Авдулах Хоти обећао да ће се дијалог наставити, али и додао да ЕУ не коментарише изјаве званичника, ни са једне, ни са друге стране.

Стано је рекао да је ЕУ посредник у дијалогу и да се фокусира на ту улогу те додао да се, након поновног покретања у јулу, дијалог наставља и напредује на састанцима на експертском и највишем политичком нивоу. "Лидери обе стране - председник Вучић и премијер Хоти су потврдили заједничкој да ће дати високи приоритет интеграцији у ЕУ и наставку рада на дијалогу Београд - Приштина. Имајући у виду ову јасну посвећеност и разумевање приоритета је од суштинске важности за напредак на европском путу за Косово и Србију", истакао је Стано, преноси Косово онлајн наводе Кљан Косова.

Премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти и председник Србије Александар Вучић 7. септембра су потврдили високом представнику ЕУ за спољне послове Жозепу Борељу да ће приоритет бити на интеграцији у ЕУ и наставку рада на дијалогу.

Они су се такође обавезали да ће удвостручити напоре како би обезбедили даљу хармонизацију са ЕУ у складу са својим обавезама.

"С тим у вези, недавно договорени документи у Вашингтону, уз претходне обавезе које су обе стране преузеле у оквиру дијалога, могу дати користан допринос постизању свеобухватног споразума, правно обавезујућег за нормализацију односа", пише у заједничком саопштењу на које се позива Стано.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести