Стано: Вучић и Курти 15. јуна у Бриселу

БРИСЕЛ: Портпарол ЕУ Петер Стано каже да ће се у уторак, 15. јуна, на састанку Александра Вучића и Аљбина Куртија у Бриселу разговарати о томе како наставити процеса дијалога Беогрда и Приштине.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com

Стано наглашава да је у питању наставак дијалога који је почео 2011. године и да све постојеће обавезе и процес остају исти.

"Ово ће бити први састанак дијалога коме ће присуствовати нови премијер Косова, Аљбин Курти, и зато се очекује да ће председник Вућић и премијер Курти разговарати о начинима како наставити дијалог. То ће бити главна тачака и основна намера разговора", рекао је Стано.

Он напомиње да не постоји "стари и нови дијалог", већ да је у питању процес који траје под покровитељтсвом ЕУ и кроз који се напредује ка европској будућности Косова и Србије.

"Дијалог траје од 2011. године и наставља се следећим састанком који је у уторак. Током овог процеса партнери за разговоре су се мењали, мењале су се владе, али обазвезе и процес остају", нагласио је Стано.

Портпарол ЕУ је истакао да су сва питања која су до сада била разматрана у дијалогу, али и она која ће тек бити на столу, кључна за свеобухватни споразум о нормализацији односа.

"ЕУ и земље чланице, као и САД, очекујемо од обе стране да наставе своју посвећеност ангажману у дијалогу, да примене све постојеће споразуме, али и да покажу спемност на компромис, како би се стигло до коначног свеобухватног споразума о нормализацији односа Београда и Приштине", закључио је Стано.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести