Старовић: Приштина мора да спроведе оно што је потписала, капитулације неће бити

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је данас да Приштина није спремна да испуни нужни предуслов да би се могло говорити о путу ка новом оквирном споразуму, а то је формирање Заједнице српских општина.
nemanja starovic, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Он је за РТС навео да никакве капитулације неће бити, упркос тешким околностима и притисцима и да председник Србије Александар Вучић неће прекорачити две црвене линије.

Према његовим речима, једно је питање тзв. међусобног признања, што је бесмиселна флоскула, која значи жељену обавезу Србије да се сагласи са једностаном проглашеном независношћу КиМ и друга црвена линија је сагласност Србије на чланство Приштине у УН.

Истиче да је Вучић јуче послао важне поруке грађанима у вези са геополитичким околностима, имајући у виду окружење у коме се налазимо – које је битно другачије од онога пре 10 година, а додатно неповољан по нашу државу је рат у Украјини, па, додаје, да се мора прилагоди наш приступ тим оклностима.

Говорећи о посети специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака Приштини, Старовић каже да морамо разумети позицију Лајчака која подразумева ту врсту потребе да емитује службени оптимизам у функцији посла којим се бави.

"Кључног напретка није било, Приштина није спремна да испуни нужни предуслов да бисмо могли говорити о некаквом путу ка новом оквирном споразуму, говоримо о формирању ЗСО", каже Старовић.

Према његовим речима, сада је лопта у дворишту Приштине, мора да спроведе оно што је потписала.

 Додао је да не би било добро да спровођењем погрешне тактике олакшавамо посао премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију.

"Постоји градација, у срцу проблема су темељне вредности, дух наорда, на вишем нивоу су интереси, очување територијалног интегритета, из тога произилази стратегија и онада потези. Често се то меша тактика са стратегијом", навео је Старовић.

Говорећи о положају Срба на КиМ, Старовић каже да је њихов живот тежак од 1999. па надаље и да се бележи пораст насиља усмереног према Србима додајући да би они били боље заштићени да је формирана ЗСО.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести