Стефановић: Борићемо се да мир буде сачуван, а Срби заштићени

БЕОГРАД: Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да су све дипломатске, политичке и безбедносне снаге Србије и даље усмерене на спречавање да се било шта лоше деси Србима на Косову и Метохији. 
nebojsa stefanovic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

"Борићемо се за то да мир буде сачуван по сваку цену, а да Срби буду заштићени. Ми морамо да штитимо наш народ који је у овом тренутку најугроженији и морамо да будемо уз њега. То ће увек бити политика Србије", поручио је Стефановић гостујући на РТС-у.

Каже и да је увек инсистирао на томе да "од Србије видимо конкретну акцију, а не само реч". 

"Не можемо да дозволимо да се било ко иживљава над Србима на КиМ. Не можемо да дозволимо да се газе њихова права и да ти људи буду препуштени сами себи. Наш посао је да будемо уз њих и да наставимо да се се боримо дипломатским средствима", истакао је министар. 

Не можемо, указао је, "да ратујемо са Америком и бесмислено је да уопште говоримо о таквој врсти ескалације, нити Србији више треба иједан рат, али Србија мора да јача, економски пре свега, као и дипломатски". 

Министар напомиње да, нажалост, косовски Албанци не маре за ситуацију у региону, а да њихово руководстово није зрело нити способно да сагледа чињеницу да свака врста ескалација плаши инвеститоре, и то, каже, није само ствар само Србије већ свих земаља у региону. 

Поводом изазова као што је изјава потпредседника косовске владе Енвера Хоџаја о стварању неформалног антисрпског пакта у региону или најава из Приштине о формирању војске Косова у четвртак, каже да "не постоји ниједна ствар која оправдава такву врсту подизања тензија на КиМ".

Београд се, наводи министар, месецима уназад веома интензивно бави тиме. 

"Увек смо указивали да таква врста понашања није у складу ни са међународним резолуцијама, ни са резолуцијом Савета безбедности УН, ни са договорима у оквиру Бриселског споразума, ни са гаранцијама НАТО-а", истакао је Стефановић, додајући да "нажалост имамо ту један зид ћутања".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести