Стефановић: Где је Еулекс у истрази убиства Ивановића

БЕОГРАД:  Потпредседник владе и министар полиције Небојша Стефановић је поставио ЕУ питање - где је Еулекс у истрази убиства Оливера Ивановића и нагласио да је лицемерно што траже од Србије да реши то убиство када су признали независности Косова.
Nebojša Stefanović Foto Tanjug/ video
Фото: Foto Tanjug/ video

Стефановић је у скупштини рекао да је убиство Ивановића териристички акт и злочин и да наша земља ради свим силама да се убице и организатори тог злочина пронађу, али да је проблем што у томе немамо сарадњу, јер се убиство десило на КиМ где немамо могућност да оперативно делујемо, ни наше тужилашво нити полиција.

"Постоји озбиљан проблем у недостатку комуникације. Покушавали да прибавимо било који материјални доказ да помогнемо истрагу и водимо истрагу. Сви модели су нам били прихватљиви, желимо да сарађујемо са канцеларијом Еулекса", рекао је Стефановић.Истиче да се Еулекс раније бавио истрагама и за крадене пасоше, док сада не жели да се укључи у истрагу Ивановића, иако је реч о тешком кривичном делу.

"Питам ЕУ, где је Еулекс у истрази убиства Ивановића, где су људи из ЕУ и специјализоване полиције? Нама неће да нам дају чауре оружја које је пронађено на лицу места, они су могли милион вештачења да ураде и поставље се питање и имамо одређене сумње и одређене индиције, али то је тешко радити без доказа. Тешко је водити криминалистичку истрагу када не можете да проверите ни сведоке ни видео снимке, чауре, ни место ни било шта".

Стефановић подсећа да су у Приштини неке од тих људи саслушавали почетком ове године."Постављам им питање - сада то исто раде на спектакуларан начин са истим људима који су седели са њиховим највишим руководиоцима приштинских инстиуција са којима су се дружили и имали политичке односе. Од приштиншких инстиција не очекујем превише, али од ЕУ очекујем да не третира то са ниподаштавањем, јер због лошег третамана ЕУ немамо решење овог случаја".

Министар каже да чим од Србије траже да реши убиство Ивановића признају да је КиМ део Србје, што је охрабрујуће."Са друге стране, када говоримо о таксама ондда је то готова прича и Косово је независна држава, а када говоримо о кривичном делу убиства онда Србија то да реши", наводи Стефановић.Додаје да Србја може то да реши, али да мора да има могућност да води истрагу и да би било добро да се то ради заједно са КПС и Еулексом.

"Ево, Еулекс нека ради са нама, да буду заједнички истражни тимови".Стефановић каже да је велико лицемерно појединих европских паралментараца који покушавају да наводе на воденицу да је Србја за нешто крива, иако Србија има све мотиве да открије убице."Не интересује нас како се зову, да ли су Албанци или Срби или нешто треће", истиче министар.

Пита, такође, да зашто Еулекс онда уопште постоји и да ли је то начин да их полако угасе и да их сведу на двоје људи и један уатомобил и да се на крају повуку и кажу то су независне институције.Додаје да власти у Приштинио немају капацитете нити способност да реше убиство Ивановића.

"По питању Интерпола, вама да би сте се борили против криминала у вашој земљи није неопходан Интерпол већ решеност и обученост тужилаштва, судова и полиције за борбу против криминала. Ако то немате, онда је јако тешко да можемо да дођемо до било какве правде и за Абанце и Србе на КиМ", поручио је Стефановић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести