Стефановић и Жиофре разговарали о питању регионалне безбедности

БЕОГРАД: Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом, са којим је разговарао о питањима из области регионалне безбедности, међународних односа и сарадње у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ.
1
Фото: Танјуг/Министарство одбране и војске Србије

Стефановић је том приликом рекао да је регионална сарадња, као предуслов европских интеграција, један од спољнополитичких приоритета Републике Србије, саопштено је из Министарства одбране.

Он је истакао да је Србија одговоран и кредибилан партнер, који ће у складу са својим јасним политичким опредељењем остати војно неутрална држава, уједно отворена за сарадњу и спремна да изграђује партнерске односе са свим државама и међународним организацијама.

Министарство одбране, рекао је Стефановић, непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју међународних односа у области одбране, у складу са националним интересима и спољнополитичким приоритетима.

Истакао је да се допринос Министарства одбране и Војске Србије Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ огледа у учешћу Војске Србије у војним мисијама и операцијама ЕУ за управљање кризама, Концепту борбених група ЕУ, сарадњи са Европском одбрамбеном агенцијом и учешћу у њеним пројектима.

Амбасадор Жиофре истакао је значај стабилности у региону и подршку европским интеграцијама Србије и свих држава Западног Балкана.

Он је захвалио Србији на доприносу у мултинационалним операцијама ЕУ, подсећајући да је недавно имао прилику да присуствује испраћају тима Министарства одбране и Војске Србије у мисију ЕУТМ Сомалиа.

Жиофре је истакао да има простора за даље унапређење сарадње и снажнији развој односа између ЕУ и њених чланица са Србијом.

Такође је нагласио да је ЕУ вољна да ојача сарадњу са Србијом на пољу безбедности и сигурности.

Жиофре је додао да, како је навео, ''''неоправдана и ничим изазвана агресија Русије на Украјину подрива европску и глобалну безбедност и сигурност''''.

''''Европска унија је дорасла том изазову и рачуна на Србију у одбрани мира и међународног поретка заснованог на правилима'''', рекао је Жиофре.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести