Стефановић: Кина шаље вакцине за припаднике Војске Србије

БЕОГРАД: Кина ће у најскоријем периоду донирати нови контигент вакцина који ће, пре свега, бити намењен припадницима Војске Србије и члановима њихових породица и то ће бити нова подршка Кине Србији, изјавио је министар одбране Небојша Стефановић после састанка с кинеским колегом Веијем Фенгхеом.
s
Фото: mod.gov.rs

Министар (Веи Фенгхе) је љубазно понудио и ми смо са захвалношћу прихватили нову донацију у вакцинама. Та донација ће се одвијати на релиацији два министарства одбране, рекао је Стефановић и додао да је са кинеским колегом данас потписао споразум о донацији, пре свега, у медицинској опреми, али и у опреми која се већ налази у саставу Војске Србије.

Он је захвалио на свим досадашњим донацијама у медицинској опреми и вакцинама које су, каже, допринеле да Србија буде једна од најуспешнијих у Европи у борби против ковида.

Стефановић је навео да је са кинеским колегом разговарао и о свим пројектима које су у заједничком договору успоставили председник Србије Александар Вучић и Кине Си Ђинпинг.

Разговарали смо о могућности унапређења наше сарадње у војном образовању, затим у војно-медицинској сарадњи и реализацији пројекта успостављања центра кинеске традиционалне медицине на ВМА. Такође припремамо нашу прву вежбу специјалних јединица Војске Србије и кинеске војске за коју се надамо да ће се одиграти до краја године, рекао је Стефановић.

Он је навео да Министарство одбране жели да настави војну сарадњу и кроз војно-техничку сарадњу на различите начине.

Разговарали смо о томе како можемо да унапредимо пројекат Пегаз и очекујем посету наших стручњака са Војно-техничког института током ове године Кини где ће наставити разговоре око развоја за нас веома значајног пројекта, истакао је министар.

Стефановић је пренео захвалност Србије Кини на принципијалној подршци њеном територијалном интегритету и суверенитету и подсетио да Србија подржава политику једне Кине.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести