Стефановић: Поносни смо на наше ветеране, хвала им

БЕОГРАД: Поводом Дана војних ветерана, који се обележава сутра, у Дому гарде у Топчидеру одржана је свечана академија, на којој су се присутнима обратили потпредседник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић и у име председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића генерални секретар председника Србије Сузана Пауновић.
д
Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Стефановић је истакао да Србија не сме да заборави своје војнике и хероје, старе ратнике који су војевали да би наша деца знала какви су ветерани бранили, градили и очували нашу земљу.

"Морамо бринути о ветеранима који су са нама и срећни смо и поносни што су међу нама и што можемо да им кажемо хвала за све што су учинили за нас", рекао је Стефановић и додао је да је наш војник увек био и сада је храбар као лав, издржљив као челик .

Навео је да осећамо поштовање према њима јер су бранили нашу отаџбину и да ће Министарстрво одбране и Војска Србије јачати капацитете за побољшање положаја војних ветерана.

"Да никада не ратујемо али и да никада не заборавимо шта су наши ветерани учинили за нас", нагласио је он.

Сузана Пауновић је честитајући ветеранима празник у име председника и врховног команданта Војске Србије истакла да је Дан војних ветерана један од највећих војних празника, дан ратника, устаника, људи који никада нису пристали ни на пораз ни на предају.

"И данас је пред нама исти задатак, као што је био пре више од једног века, да чувамо завет предака и развијамо праве вредности на којима је наша држава настала и на којима је опстала", нагласила је она.

Истакла је да је Србија у својој дугој и богатој историји пролазила кроз разне периоде, мењала се и јачала и да је заједно са њом јачала и њена војска.

"Она је данас, то можемо рећи са поносом, право огледало како се традиција може уклопити у савремене токове живота а да се не изгуби суштина. А суштина је у љубави према отаџбини, поносу на оно ко смо, одакле смо и непокорности која је нашем народу увек својствена", нагласила је Пауновић.

Свечаној академији је осим других високих званица присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Стефановић је уручио плакете шефу Лучке капетаније Београд Милану Николићу и секретару Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација и координацију односа са грађанима Града Београда Дарку Главашу.

На Свечаној академији евоциране су успомене на велике битке као што су битка на Кадињачи, Вуковарска, НАТО агресија на нашу земљу 1999. на велике хероје Мишића, Тепића.

Дан војних ветерана слави се у знак сећања на 4. децембар 1912, године када је потписано примирје у Првом балканском рату и када је 400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило звање стари ратник.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести