Стефановић: Ситуација на КиМ све сложенија

БЕОГРАД: Министар одбране Небојша Стефановић пренео је да данас после седнице Националног савета безбедности, да је на седници посебна пажња била посвећена актуелној ситуацији на Косову и Метохији, коју је оценио све сложенијом.
Savet za nacionalnu bezbednost/Fonet/Bozana Pavlica
Фото: Фонет/Божана Павлица/Савет за националну безбедност

„Разговарали смо о више важних тема, а прва је била актуелна ситуација на територији Косова и Метохије. Разговарали смо о сложеној ситуацији за нас. Сложена је у политичко-безбедносном смислу. Размотрили смо шта предузимају наши државни органи да сачувају безбедност и стабилност на територији јужне српске покрајине“, рекао је он.

Истакао је да је намера да се заштити безбедност пре свега српског становништва.

Стефановић је нагласио да је ситуација на Косову ио Метохији све сложенија, а да постоје и нове ситуације попут појединих честитки за Дан државности, којима се радују у великом броју политичари у јужној српској покрајини, али никако у централној Србији.

У сарадњни са Кфором, рекао је, намера је да се штити стабилност и безебдност пре свега српског становништва које је угрожено на КиМ, да Србија покаже да је озбиљан партнер и да никакав погром, протеривање или злочине над српским становништвом нећемо дозволити.

Указао је да је разговарано и о потребама и инвестирању у безбедносне снага - војске, полиције и БИА.

„Анализирали смо шта је то што у наредном периоду треба учинити, које су инвестиције које желимо да изведемо ове и наредне године у набавци савременог наоружања, које ће омгућити да војска и полиција буду добро орпемљени, буду снажније и у могућности да се суоче са новим изазовима“, рекао је он.

Наставак акција, санкције за сараднике из државних органа

Министар Стефановић је поручио да следи наставак акција хапшења започетих претходних недеља, против свих криминалних група, као и да ће бити оштро санкционисани сви појединци из редова државе који су на било који начин сарађивали са организованим криминалом.

"То није крај. Анализирали смо где су везе организованог криминала са појединим представницима државних органа, што ће држава јасно санкционисати", поручио је Сетафановић.

Он је истакао да ће полицијске акције имати свој наставак, усмерен не само против криминалне групе чији су припадници ухапшени, већ и против других које делују у Србији.

"Држава ће одлучно и снажно показати да уме да се одупре сваком облику организованог криминала и да санцкионише оне из редова државе који су сарађивали са организованих криминалом, помагали или на било који начин давали инфорамације које су помагале у њиховом чињену кривичних дела", рекао је Стефановић.

Он је додао да се разговарало и о томе шта је потребно да се оснаже државни органи, тужилаштва, МУП, БИА да би тај посао могли лакше да обаве, а да грађани буду безбедни и сигурно.

"И у наредном периоду, надлежни државни органи задужени су да пажљиво прате дешавања у Србији у циљу обезбеђивања безбедности и сигурности. Уверен сам да ће сви органи, све безбедносне агенције, министарства, војска, наставити да штите интерес Србије и свих грађана", рекао је Стефановић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести