Стефановић у Куршумлији: С поносом се сећамо херојских дела

КУРШУМЛИЈА: Министар одбране Небојша Стефановић положио је данас венце поводом Дана сећања на страдале у НАТО агресији - венац на спомен обележја "Споменик погинулима у току ратова 1990-2020 и НАТО агресије на СРЈ" у центру Куршумлије и крај Спомен обележја у касарни "Топлички устанак".
s
Фото: mod.gov.rs

Данас одајемо пошту храбрим браниоцима Србије на месту где је било истурено командно место Треће армије и где је првог дана агресије живот изгубило 11 припадника наше војске, официра, подофицира и војника и још 27 је рањено, рекао је Стефановић после полагања венаца на спомен обележје у куршумлијској касарни.

Он је рекао да смо као војска, као земља, дужни да се сећамо свих који су дали оно најважније и највредније - живот.

Али још је важније да наставимо да градимо Србију какву би они волели данас да виде. Мислим да Србија вођена председником Вучићем и Владом управо гради такву Србију у којој се ради вредно и у којој наша војска јача, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, таква војска је гарант безбедности који омогућава да становништво наше земље живи слободно.

Слобода значи да имате довољно опремљене јединице, довољно људи, и технике да свакоме можете да кажете да је Србија ту за мир и стабилност, али да нико не помисли да је нападне, да угрози безбедност њених грађана, рекао је министар одбране и потпредседник Владе Србије.

Министар је подсетио да је то град који је међу првима бомбардован.

Током НАТО агресије у Куршумлији гађане су и школе, болнице, куће, цивилни објекти. Вртићи чак! Током 78 дана у Куршумлији су страдали припадници војске и полиције, цивили, а у селу Мердаре 11 месеци стара Бојана у наручју оца. Данас одајемо почаст нашим јунацима, грађанима, војницима, полицајцима, који су изгубили живот током агресије, рекао је он.

У тих 78 дана НАТО агресије, захваљујући високом моралу, одлучности, обучености и спретности, иако знатно слабији, не жалећи своје животе и не марећи ко је противник, припадници наше војске чинили су немогуће, бранили су отаџбину и нису је изгубили, рекао је Стефановић.

Каже страховито и безумно разарање у којем је страдало на хиљаде људи и 22 године након тога остало је некажњено, али је наш народ остао храбар, пркосан и вредан и поново је подигао своју земљу из рушевина.

Свуда око нас, данас у нашој земљи ничу фабрике, болнице и вртићи и Србија има чему да се радује - доброј будућности, напретку, ономе што заједнички градимо, поправљамо, стварамо, навео је и додао да је наш посао да бринемо и о породицама оних који су за Србију дали животе.

Поред министра одбране, на спомен обележја венце је положио и председник Општине Куршумлија Радољуб Видић, представници СУБНОР-а и чланови породица и поштоваоци жртава бомбардовања.

Стефановић се састао и са Миленом Николић, ћерком резервног капетана прве класе Милована Илића, који је 1999. године погунуо у бомбардовању касарне у Куршумлији. Она је данас стоматолог у 37. механизованом батаљону.

Разговарао је и са Радицом Славковић, медицинском сестром која је међу првима притекла у помоћ страдалима.

У свим организационим јединицама Министарства одбране и Војске Србије минутом ћутања одата је почаст страдалим у НАТО агресији, а на спомен обележја погинулим припадницима положени су венци.

EUR/RSD 117.1793
Најновије вести