Стефановић: Воласова посета круна сарадње

БЕОГРАД: Интерес Велике Британије је да је Србија снажна, да имамо снажног партнера са којим ћемо сарађивати на Балкану, изјавио је данас у Београду министар одбране Уједињеног Краљевства Бен Волас, након састанка са минстром Небојшом Стефановићем.
volas
Фото: Танјуг (видео)
Пред Србијом је светла будућност и зато је важно да на основама наше сарадње изградимо добро пријатељство, рекао је Волас након што је са министром Стефановићем у Генералштабу потписао Аранжман о унарпеђену сарадње министарстава у области одбране.
Волас је изразио уверење да у Србији има много тога што они могу да ураде и на пољу одбране.
"Интерес нам је да имамо снажну Сбрију и снажног партнера са којим ћемо сарађивати на Балкану, а за Србију је важно да сарађује са Великом Британијом, јер имамо заједничке вредности као и заједничке одбрамбене интересе, а сарађујемо и у обезбеђивању мира и безбедности широм света", рекао је Волас и додао је да је Кипар пример за ту успешну сарадњу у остварвању циља - да свет постане безбедније и сигруније место.
Такође, он је изразио задовољство што ће обе стране наставити да испуњавају потписано, јер како је нагласио Аранжман о унапређену сарадње није само слово на папиру.
"Важно је да сарађујемо, јер је свет постао небезбедно и несигурно место", нагалсио је Волас и оценио да је у обостраном интересу да се оствари снажно партнерство.
Додао је да је данас важан дан за сарадњу и због тога што 69 бритаских војника учествује на војној вежби Платинасти вук у Србији.
Стефановић је посету министра Воласа Беогаду оценио као круну сарадње два министарства, а која има стратешки значај и за билатералне односе.
"Посета је круна сарадње, она је веза између свега што је рађено - укључујући обуке, тренинге и вежбе и има стратески значај не само за министарство већ и за билатералне односе наших земља", рекао је он.
Стефановић је нагласио да је ово прва званична посета министра одбране УК Србији икада и да ће бити основа за даљи напредак односа.
Две делегације су данас разговарале и о војно-индусртријској сарадњи, рекао је он и додао да ће наши тимови испитати конкретне могућности.
Опретивна својства ћемо подићи и анагажвати наше младе научнике који ће сарађивати и уједно стварати додатну вредност за нашу војску, рекао је министар и оценио да је УК велика сила, не само технослошки већ и војно и да су зато пожељан партнер за нашу војску и државу.
"Желимо да заједнички одговоримо на изазове и одржавамо висок ниво способности, да радимо на заједничким вежбама којим кроз обуку чувамо зивоте војника а они нашу безбедност и мир", рекао је он.
Војна вежба Платинасти вук, у којој учествује британски контигент са представницима 11 земаља ће показати и спремност да у међународним мсијама остварујемо највише резулате, рекао је Стефановић и захвалио УК на подршци у реализацији заједничке мисије на Кипру која је, како је рекао, најзачајнија у развоју конкретних односа две војске.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести