Стигао јапански премијер Шинзо Абе, дочекала га премијерка

БЕОГРАД: Јапански премијер Шинзо Абе слетео је данас на београдски аеродром "Никола Тесла" где га је дочекала премијерка Србије Ана Брнабић.
abe brnabic tanjug
Фото: Tanjug

Шинзо Абе у Србију долази у оквиру европске турнеје, а домаћин му је председник Србије Александар Вучић.

Председник Србије изјавио је, уочи доласка јапанског премијера да је то велика част и да смо на ту посету веома поносни, те да је Србија једна од шест земаља источне Европе коју ће посетити, у којој ће се најдуже задржати и једина земља коју ће посетити, а која није чланица ЕУ.

Церемонија свечаног дочека биће приређена испред Палате Србија, а писуствоваће и председница Владе Ана Брнабић, која ће учестовати и на пленарном састанку делегација Србије и Јапана.

Јапански премијер у дводневну посету Србији стигао је заједно са делегацијом јапанских привредника, а то је и прва посета једног јапанског званичника Београду на тако високом нивоу у последње три деценије, па је долазак Абеа унапред добио епитет "историјски". 

Фото: Tanjug

Према програму, после подне предвиђен је састанак делегација са привредницима двеју земаља, на којем ће се учесницима обратити Вучић, Абе и Брнабићева. 

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Јапана у Србији Ђунићи Марујама потписаће Ноту о волонтерском програму јапанске прекоморске сарадње.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести