Стижу прве тужбе против НАТО због осиромашеног уранијума

БЕОГРАД: Адвокатска канцеларија "Алексић" из Ниша у сарадњи са италијанским колегом спремила је првих пет тужби против Северноатланског пакта-НАТО, које ће у наредних неколико дана поднети српским судовима у име оболелих од канцера, као последице бомбардовања наше земље осиромашеним уранијумом 1999. године.
s
Фото: Youtube Printscreen

Тужбе ће бити поднете најпре парничном одељењу виших судова у Београду, Врању, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, прецизирао је за Танјуг адвокат Срђан Алексић.

"Тужбеним захтевом тражиће се одштета због обољевања од канцера услед тровања осиромашеним уранијумом конкретних клијената, а то су махом војници, полицајци или војни резервисти, који су били 1999. године на Косову и Метохији или југу Србије", прецизирао је Алексић.

У припреми тужби и поступак пред судом укључен је и италијански адвокат Ангело Фиоре Тартаља, који је према речима Алексића, у истим предметима у Италији успео да добије 181 правноснажну пресуду у корист својих клијената, италијанских војника који су били распоређени у мировној мисији на КиМ.

Тартаља који је крајем прошле године уписан у Адвокатску комору Ниш, је пред италијанским судовима успео да докаже узрочно-последичну везу између осиромашеног уранијума и обољења војника од канцера, на основу чега им је исплаћена одштета.

Нишки адвокат је указао да ће пред судовима у Србији, уз помоћ италијанске судске праксе и вештачењима у предметима у којима је поступао италијански адвокат, али и другим доказима, показати постојање узрочно последичне везе између тровања осиромашеним уранијумом и обољењавања од рака српских војника и полицајаца.

Висина оштете биће прецизирана током судског поступка, али адвокат сматра да је минимум 100.000 евра и више.

Канцеларија Алексић ће тражити да се њени клијенти ослободе плаћања судских такси у тим поступцима, јер су оболели од најтеже болести.

Италијански судови су управо тако поступали и ослободили своје војнике судских такси.

Алексић сматра да су његови клијенти били у идентичној ситуацији као и италијански војници који су добили оштете пред судовима своје земље.

"Били су без заштитне опреме, храну, воду и све остало конзумирали су на терену и као и италијански војници и дошли су у контакт са тешким металима и осиромашеним уранијумом када се наша војска повукла са КИМ", прецизирао је нишки адвокат.

Канцеларији се, према његовим речима, до сада обратило око 2.000 клијената и сви су доставили медицинску документацију коју проверава тим вештака.

Указао је да ће тужбе бити поднете у име оних који имају адекватну медицинску документацију, која показује да је њихово малигно обољење последица дејства осиромашеног уранијума.

Тужена страна биће Северноатлански пакт - НАТО, будући да је то међународна организација, коју су основале конкретне државе чланице, а која има своје органе и поступак одлучивања.

У случају да суд тужиоцима досуди одштету, њу би требало да исплати НАТО јер, како сматра адвокатска канцеларија Алексић, НАТО као међународна организација има своју независну правну личност у односу на државе чланице, па и свој буџет.

Суду ће уз тужбе бити приложени и писани докази које су домаћи органи раније прикупили у нашој држави за поступке вођене против челника НАТО-а и челника држава које су учествовале у бомбардовању.

То су пре свега докази изведени у поступцима вођеним 2000. године у Окружном суду у Београду и пред Међународним судом правде у Хагу 2004. године, затим италијанске пресуде у случају оболевања њихових војника који су били распоређени у мировним мисијама у бившој Југосалвији, судска пракса домаћих судова, вештачења и медицинска документација.

За сада је планирано подношење такозваних "пилот" тужби, што подразумева покретање ограниченог броја поступака, ради уједначавања судске праксе на територији целе државе.

Италијанским војницима одштете, између 700.000 до милион евра по особи, исплатило је Министарство одбране Италије, јер их је оно послало на Косово и Метохију и у Босну и Херцеговину где су оболели од канцера.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести