СТОЈСАВЉЕВИЋ: Џозеф Бајден има веће шансе да добије изборе у новембру

БЕОГРАД: Професор геополитике Растислав Стојсављевић изјавио је данас да уколико председнички кандидати за изборе у Америци у новембру буду бивши амерички председник Доналд Трамп и председник САД Џозеф Бајден, Џозеф Бајден добија изборе.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

"Он има много више шансе, математичка комбинаторика је на страни Џозефа Бајдена. Неодлучне државе, тих шест, седам до сада воде демократе. Сам расцеп у републиканској партији може да направи проблем Доналду Трампу", навео је он за Танјуг.

Стојсављевић каже да је очекивана подршка коју Трамп има јер он добија популарност због свих суђења, али, напомиње он, у оквиру странке, а не у оквиру неодлучних гласача.

"Питање је када ће Ники Хејли одустати, да ли ће сачекати супер уторак 5. марта када гласа 15 држава или ће то да се деси можда после Неваде 6. и 8. фебруара. Сигурно да ће прајмерси крајем фебруара у Јужној Каролини бити значајни за њу јер је она бивша гувернерка. По садашњим проценама Трамп је велики фаворит и можда губитак у својој матичној држави утиче да се она коначно повуче", оценио је он.

Када је реч о гласању 6. и 8. фебруара у Невади, Стојсављевић напомиње да се кандидаткиња за председничку номинацију Републиканске странке Ники Хејли ту није ни кадидовала, тако да се већ зна да сви делегати припадају Доналду Трампу.

"Што се тиче Јужне Каролине, она је 27. фебруара, то ће бити фактички пред супер уторак, како сада стоје ствари, Трамп је ту велики фаворит, не мора да значи да Ники Хејли неће изненадити, али то не мења ситуацију. Ники Хејли само овим продужава своју председничку трку да би добила на препознатљивости, да би постала популарна, што је јако важно у неким наредним изборним циклусима", објаснио је професор.

Политички аналитичар Милош Лабан каже да је подршка коју има бивши амерички председник Доналд Трамп очекивана, с обзиром на све што се догађало до почетка републиканских прајмера јер је у Америци, као и многим другим земљама, контраподуктивно нападати и оспоравати нешто што је суверено право бирача.

"Друго, оно што нуди Трамп то је да се САД врате саме себи, да се врати материјална производња, да се ману улоге светског полицајца. Погледајте Украјину, колико је ту оружја, новца пореских обвезника узалуд бачено јер кад погледате резултате нема. То амерички бирачи гледају и узимају у обзир. Оно што показују анкете је да Ники Хејли ту нема шта дражи, али она је у ствари кадар Трампа и у традицији Америке није да неко буде један једини кандидат за место", рекао је он за Танјуг.

Лабан сматра да ће Хејли бити присутна докле год то буде одговарало самом циљу Републиканске странке, јер је, како је објаснио, у Америци важно да будете препознатљиви а појављивање Ники Хејли чини њу препознатљивом, без обзира што нема шансе.

Уколико председнички кандидати за изборе у Америци у новембру буду бивши амерички председник Доналд Трамп и председник САД Џозеф Бајден, Лабан каже да у корист Бајдена иду процене и анализе које су засноване на чињеницама да је економска ситуација боља, с обзиром да је низак степен незапослености и да је релативно стабилизована инфлација.

"Бајден има други моменат, а то су његове године и здравствено стање. Они гафови који су немогући код Трампа, њему утичу на његову популарност. Друго што Бајдена може да кошта коначног резултата то је чињеница да је он на челу администрације која је пуно трошила на подршку другима, а не види се неки нарочити резултат", навео је он.

Лабан напомиње да не треба заборавити јеврејски лоби у Америци који је јако утицајан у САД, а који ће, сматра он, бити на страни Трампа.

"Сваком озбиљном политичару је јасно да политика Нетањахуа доводи у озбиљну опасност и егзистенцију Израела, да Израел не може војнички то да реши у своју корист и да ће бити потребна већа подршка САД да би Израел опстао", закључио је Лабан.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести