Столтенберг: Савезнице у Кфор-у раде у оквиру смерница УН

БРИСЕЛ: Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је вечерас да број војника у мисији Кфор варира од савезнице до савезнице, али да без обзира на то све савезнице функционишу у оквиру истог мандата и истих смерница датог од УН.
stoltenberg1
Фото: Tanjug (John Thys, Pool via AP)

Он је одговарајући на питање Танјуга о броју војника појединих савезница, а након разговора са председником СРбије Александром Вучићем, рекао да све земље чланице раде под добро успостављеним смерницама у оквиру јасног мандата УН и резолуције 1244.

"Поздрављам допринос Хрватске која ради под истим мандатом и оквиром као и све НАТО трупе у оквиру Кфора. Било каква промена у мисији Кфора мора да буде договорена консензусом свих30 савезница. Поздрављам посвећеност НАТО савезница да дају војнике и да наставе да подржавају Кфор слањем војника у наше мисије", закључио је Столтенберг.

Дијалог најбоља платформа за решење

Дијалог је најбоља платфрма за проналажење решења у корист свих грађана Косова, које би гарантовало бољу и просперитетнију будућност за све, истакао је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, после разговора са председником Александром Вучићем у Бриселу.

„НАТО у потпуности подржава процес нормализације односа Београда и Пиштине. Дијалог најбоља платформа за проналажење решење за све грађане. Оно гарантује бољу и просперитетнију будућност за све. Због тога је важан конструктиван дијалог. Апеловао бих на све учеснике да у њему учествују конструктивно“, рекао је он.

Столтенберг је, на конференцији за штампу после састанка , пренео да је разговарано о многим безбедносним изазовима са којима се суочава Западни Балкан.

Он је казао да је НАТО посвећен миру и стабилности на Западном Балкану, и да улаже напоре у тој области већ деценијама. Мисија КФОР, каже, је најбољи доказ тог опредељења, јер та мисија обезбеђује мирно окружење, слободу кретања за све на Косову на основу мандата Савета безбедности УН.

НАТО је, истакао је он, посвећен изгадњи снажног партнерства са Србијом.

Столтенберг је нагласио да НАТО поштује неутралност Србије.

„Суочавамо се са заједничким безбедносним изазовима, а партнерство може донети бенефите грађанима Србије“, подвукао је он.

Подсетио је да НАТО са Србијо ради на реформи националних безбедносних структура, као и да Србија ради са НАТО на обуци ирачких војних лекара.

НАТО посвећен миру и стабилности на ЗБ кроз мисију КФОР

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг истакао је данас у разговору са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу да је Алијанса посвећена миру и стабилности на Западном Балкану кроз мисију КФОР.

"Имао сам добар разговор са председником Србије Александром Вучићем о безбедносним изазовима на Западном Балкану. НАТО је посвећен миру и стабилности на Западном Балкану кроз мисију КФОР", написао је Столтенберг на Твитеру.

Он је позвао све стране да се укључе у дијалог Београда и Приштине како би било пронађено мирно решење.

У саопштењу објављеном на сајту НАТО се наводи да су саговорници разматрали партнерство између Алијансе и Србије, улогу НАТО у одржавању стабилности на Западном Балкану и безбедносну ситуацију у региону.

"Србија је дугогодишњи партнер нашег савеза и захваљујем на вашој личној посвећености нашем партнерству", рекао је Столтенберг Вучићу, наведено је у саопштењу.

Он је истакао је да је НАТО посвећен томе да изгради снажно партнерство са Србијом, потпуно поштујући њену неутралност.

"Као суверена држава, Србија има право да изабере свој пут. Суочавамо се за заједничким безбедносним изазовима и партнерство са НАТО може да донесе стварну добробит Србији и њеним грађанима и целом региону", поручио је Столтенберг.

Додао је да је НАТО деценијама посвећен миру и стабилности на Западном Балкану и да наставља тим путем.

"Наша мисија КФОР је најочигледнији пример те посвећености", подвукао је Столтенберг.

Према његовим речима, КФОР обезбеђује безбедно и сигурно окружење и гарантује слободу кретања за све заједнице на Косову, на оснобу мандата Савета безбедности УН.

Додао је да су савезници у НАТО чврсто посвећени КФОР-у и "његовој важној мисији".

Столтенберг је рекао и да НАТО у потпуности подржава процес нормализације односа Београда и Приштине.

"Дијалог Београда и Приштине је најбоја платформа за проналажење решења које ће поштовати права свих заједница и изгадњу трајног мира који ће обезбедити бољу и просперитетнију будућност за све. Конструктиван дијалог је кључан за стабилност региона и ја настављам да позивам све стране да се укључе у дијалог", навео је Столтенберг.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести