Странке у трци за потписе, Заветници на поправном

Републичка изборна комисија једногласно је у уторак поништила решење о проглашењу изборне листе „Храбро – Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници”, тако да ће та партија морати да понови цео поступак.
Izbori 2020  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Избори 2020 Фото: Дневник.рс

То је у овом изборном циклусу прва листа која је враћена на почетак судском одлуком. Управни суд је усвојио приговор једног бирача и поништио претходно решење Комисије, које је на седници РИК-а стављено ван снаге.

„Заветници” имају рок од 48 сати да Комисији доставе нову сагласност носиоца изборне листе, нове изјаве свих кандидата за посланке и  најмање 10.000 оверених потписа бирача. У свим тим документима, налаже се решењем РИК-а, назив изборне листе мора бити усклађен са Законом о избору народних посланика и Упутством за спровођење избора. То значи да из назива изборне листе  мора бити изузета реч „храбро” јер није део назива подносиоца изборне листе под којим је уписан у регистар странака, нити је део имена странке.

„Заветници” су изборну листу поднели још пре прекида изборних радњи услед ванредног стања изазваног коронавирусом у Србији. Чекају нову одлуку РИК-а да би поново добили 10. позицију на гласачком листићу. Носилац листе Милица Ђурђевић Стаменковски поручила је да ће на одлуку Комисије одговорити тако што ће потписе прикупити брже него икад. Тумачи да њихови политички противници „очито не желе да виде ’Заветнике’ у Народној скупштини”. Подсећајући на то да је изборна листа оборена због слогана „Храбро”, упитала је „Коме смета политичка храброст?”

На изборима 2016. године на листићу је било 20 изборних листа, док је шест одбачено због недовољног броја важећих потписа подршке

У складу с новим роковима одређеним за изборе који ће бити одржани 21. јуна, сви који желе да учествују на њима могу до 5. јуна у поноћ поднети своје изборне листе. За сада је своје место на гласачком листићу обезбедило девет политичких играча, а очекује се да ће их бити још пошто је више странака и покрета обнародовало да су почели прикупљање потписа. Од када је укинуто ванредно стање, РИК је прогласио само једну изборну листу коју је поднела „Метла2020”, с именима 235 кандидата и приложених 10.265 изјава бирача. Они су пре коначног проглашења морали да поново доставе 128 недостајућих правноваљаних потписа пунолетних грађана, по налогу РИК-а који је утврдио недостатке.

Листу са свих 250 канидата, колико има посланика у парламенту, поднело је шест учесника на изборима, који ће заузети и та прва места на листићу. То су листа окупљена око СНС-а „Александар Вучић – За нашу децу”, потом „Ивица Дачић – СПС – ЈС – Драган Марковић Палма”, „Др Војислав Шешељ – СРС”, „Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор”, „Александар Шапић – Победа за Србију” и „За краљевину Србију (ПОКС, Монархистички фронт) – Жика Гојковић”. Уједињена демократска Србија, коју чине Војвођански фронт, Србија 21, ЛСВ, СМС, Грађански демократски форум, ДСХВ, Демократски блок, Заједно за Војводину, Унија Румуна Србије, Војвођанска партија и Црногорска партија, има на листи 238 кандидата, а листа „Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка правде и помирења – Демократска партија”, као мањинска, 86 имена.

Први на листи коју предводи СНС је министар Бранислав Недимовић, а следе председница Скупштине Србије Маја Гојковић, виолиниста Јован Колунyија и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Први на листи СПС-а и ЈС-а су председници тих двеју странака Ивица Дачић и Драган Марковић Палма, док је, осим лидера радикала, у врху листе и Александар Шешељ, а други је Милорад Мирчић. Прва два места на листи СВМ-а припала су актуелном шефу посланичког клуба Балинту Пастору и посланици Елвири Ковач.


Ко се још припрема

Покрет „Доста је било”, који предводи Саша Радуловић, 11. маја је кренуо у прикупљање потписа, наводећи да ће одлуку о изласку на изборе објавити када потписе сакупе. У уторак је био други дан како Покрета слободних грађана активно скупља потписе за предстојеће изборе, а Сергеј Трифуновић се пожалио на то да „већ наилазе на проблеме у виду опструкције и узнемиравања њихових чланова”. И Покрет „1 од 5 милиона” отпочео је у понедељак прикупљање потписа за изборну листу коју ће кандидовати на предстојећим парламентарним изборима. Од уторка потписе скупља и Нова странка, која на изборе излази заједно за Зеленом странком, а коалиција наступа под именом „Нек маске падну”.


Листа коју је кандидовао СПАС изашла је са својим лидером  Александром Шапићем на првом месту, а следе га бивша посланица СРС-а Марина Рагуш и новинар Ратко Дмитровић. ПОКС је кандидовао на чело листе борца с Кошара Љубинка Ђурковића, а после њега је лидер Покрета Жика Гојковић. Када је о УДС-у реч, први на листи је Марко Ђуришић, а на почетку листе су и Гордана Чомић и Ненад Чанак. Председник ДСС-а Милош Јовановић предводи „Метлу2020”, а Муамер Зукорлић листу странке СПП.

На изборима 2016. године РИК је прогласио 20 изборних листа, за осам странака, шест коалиција и шест група грађана. Шест изборних листа је одбачено због недовољног броја важећих потписа подршке. То су били Уједињена странка Руса, Републиканска странка, „Мађарски покрет – За промене”, „То смо ми – Природни покрет”, „Толеранција”, Коалиција „Грађани и грађанке Србије – Ромска странка и Буњевци грађани Србије”.

С. Станковић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести